Inbraakcijfers door avondklok en lockdown 40 procent gedaald

Foto: inbraakmislukt.nl

Tijdens de lockdown werkt men gemiddeld meer dan 2,5 dagen thuis*). Ruim een kwart werkt zelfs alle dagen thuis.

Inbraakcijfers drastisch omlaag

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat in combinatie met de avondklok, de inbraakcijfers drastisch omlaag zijn gegaan. De politie rapporteert een daling tot wel 40 procent ten opzichte van een vergelijkbare periode vorig jaar. Maar de inbraken zijn niet geheel gestopt. Inbrekers wachten hun kans af tot mensen niet thuis zijn, bijvoorbeeld voor een wandelingetje om overdag even aan de beklemming van videocalls, chats en mails te ontsnappen. Bijna twee op de drie doet dat (bijna) elke dag dat ze thuis werken en zijn dan al snel een half uur tot drie kwartier van huis. Hoewel het merendeel dan keurig hun voordeur op slot draait, laat 1 op de 7 dat soms of vrijwel altijd achterwege. En een oplettende inbreker is dan binnen een minuutje binnen.

Flipperen

Vergeet 1 op de 7 van de volwassenen weleens de voordeur af te sluiten, als men kinderen jonger dan 15 jaar in huis heeft, doet 40 procent van die kinderen vrijwel nooit de voordeur op slot met een sleutel, als zij als laatste hun huis verlaten. Pubers nemen meer verantwoordelijkheid, maar ook in deze groep doet 1 op de 5 vrijwel nooit de voordeur achter zich op slot.

De overheid heeft juist voor dit fenomeen al enkele jaren een campagne lopen met het overbekende zwaailichtje: “deur op slot, lichtje aan”. Want als een voordeur niet op slot is gedraaid, weet een inbreker daar wel raad mee. Met een stukje plastic heeft hij binnen een minuutje de deur open om snel zijn slag te slaan.

Wat doen we er tegen?

De makkelijkste maatregel om dit tegen te gaan is uiteraard in alle gevallen iedereen de deur op slot te laten draaien als deze als laatste het huis verlaat. Maar er zijn ook andere, slimme oplossingen. Zo is daar het zelfsluitende, mechanische slot. Dit slot zorgt ervoor dat bij het dichttrekken van de deur, automatisch de deur op slot gaat. Omdat je bij een voordeur die dicht wordt getrokken toch altijd een sleutel nodig hebt om de deur te openen, is een zelfsluitend slot een goede oplossing.

Smart slot

Er zijn ook ‘smart’ sloten die op een batterij werken en die bij het dichttrekken van de deur, het slot op slot draaien. Je plaatst daarbij het smart slot over je sleutel, aan de binnenkant van je deur. Je kunt daarna op je mobiel instellen na hoeveel seconden na het dicht­trekken van je voordeur deze op slot gedraaid moet worden. Je kunt daarna eenvoudig met je mobiel het slot ook weer ontgrendelen, en zelfs anderen op afstand toegang verschaffen. ‘Gemak dient de mens’ en dit is wel zo veilig voor de onachtzamen of gemakzuchtigen onder ons.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.