Rondtrekkende schapen vertrokken gisteren van de ene locatie naar de andere

Foto: ©Herder Jeroen

Staatsbosbeheer is begin mei het begrazingsseizoen gestart op ’t Leesten in Ugchelen.

Rondtrekkende schapen

De heideschapen helpen bij het beheer van de heide onder leiding van een herder. De begrazing wordt uitgevoerd in samenwerking met begrazingsbedrijf Herder Jeroen. De schaapskudde zal zich op 10 mei om 12:00 uur lopend verplaatsen van ‘t Leesten naar Schenkenshul. Schenkenshul is een ander heideterrein van Staatsbosbeheer zo’n 4 km verderop.

Heidebeheer

Mede door de stikstofdepositie (neerslag van stikstof) neemt de vergrassing op de heide steeds verder toe. De schapen helpen Staatsbosbeheer om de vergrassing tegen te gaan. Waar gras verdwijnt krijgen jonge heideplanten en andere kruiden een kans om te ontkiemen. Het resultaat is een heideterrein met veel variatie en structuur in de vegetatie en met een grote diversiteit aan diersoorten.

Zaadverspreiding

De verplaatsing van de schaapskudde heeft ook een doel, namelijk zaadverspreiding. Het is voor het eerst in jaren dat we dit bewust inzetten in het beheer van de heide. Doordat de schapen een gebied doortrekken waar ook andere vegetatie aanwezig is, kunnen de schapen zaden in hun vachten om maag meedragen. De zaadverspreiding vindt zo op een natuurlijke manier plaats.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.