Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

Foto: ©Maximaal Sales

Jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen of luchtwegen: deze klachten kunnen brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken bij mens en dier.

Preventieve bestrijding

Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen, halen we niet alleen nesten weg in de zomer maar zetten we ook in op preventieve bestrijding. Vanaf 17 mei starten we met preventief bespuiten van eikenbomen.

Volksgezondheid

Preventieve bestrijding is nodig vanwege onze verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid. We zetten steeds meer in op ecologie en natuurlijke bestrijding, maar dit is niet genoeg om de zomerse plaag tegen te gaan. Daarom gebruiken we ook het biologische middel Xentari. Dit middel wordt met een hogedrukspuit in de boomkronen gespoten. Zo voorkomen we dat eikenprocessierupsen zich verder ontwikkelen. De exacte locaties zijn te vinden via een kaart op deze website.

Minder bomen preventief bespoten

Dit jaar hebben we de locaties voor preventieve bestrijding extra goed onderzocht. De prioriteit ligt bij plekken waar veel mensen komen, zoals drukke fiets -en wandelpaden maar ook schoolpleinen. Daarnaast nemen we locaties mee waar voorgaande jaren veel overlast van eikenprocessierupsen was. Hiermee komen we in totaal uit op 5000 bomen: een halvering ten opzichte van vorig jaar.

Ecologische balans

Een goede ecologische balans is een manier om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Tegelijkertijd is dit belangrijk om schade door droogte te beperken en ecologische waarden te vergroten. Door bijvoorbeeld afwisselende boomsoorten, minder maaien rondom bomen en een mulchlaag rondom bomen, vergroten we schuilmogelijkheden voor fauna en nectar. Ook zijn er volop botanische bloembollen aangeplant nabij bomen: maar liefst 4300 m2 verspreid door Apeldoorn. Dat geeft een kleurrijke uitstraling en helpt bovendien bij het bestrijden van de eikenprocessierups.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen