Happy Stones… Heb jij ze al weleens gevonden?

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Ineens waren ze er, de beschilderde stenen die overal opduiken en de vinders een glimlach en een vooral in coronatijd broodnodige oppepper geven. In Apeldoorn is er bijvoorbeeld de Facebook-groep Happy Stones.

Happy Stones

Creatievelingen werken individueel en al dan niet anoniem of met een club gelijkgestemden die het leuk vinden om iets van de vinders te horen en over de volgende bestemming van hun kunstwerkjes. De meeste stenen zijn zwervers – maar jammer genoeg te hard om er een zendertje in te verstoppen om de route te volgen. Zelf houden mag uiteraard ook. Maar waar kwam die rage toch opeens vandaan?

Tegenaan lopen

Ze bestaan al jaren, maar werden in de eerste coronamaanden massaal ‘ontdekt’. Sam Fish van Goeree-Overvlakkee.nieuws.nl schreef een jaar geleden dat de happy stones in februari begonnen op te duiken in de Hoeksche Waard en dat ze inmiddels ook haar eiland hadden bereikt: ‘Vrolijk beschilderde steentjes om vrij te laten in de natuur. Leuk om tegen te komen, nog leuker om door te geven.’ Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om naar stenen te gaan zoeken: je moet er toevallig – figuurlijk – tegenaan lopen.

Betaalmiddel

Op Goeree-Overflakkee sloeg het idee zo aan dat de steentjes er zelfs een betaalmiddel werden. In het dorp Rozenburg werden ze beschilderd met speciale ijsjes en wie er eentje kwam inleveren kreeg er bij de lokale snackbar een echt ijsje voor terug. Dat vond de eigenaar van restaurant ’t Wapen van Stellendam weer dermate leuk dat hij contact zocht met een enthousiaste maakster, die meteen aan de slag ging met een serie stenen met daarop onder andere een milkshake, een broodje kroket, een ijsje en zelfs een diner voor twee. Speelgoedwinkel T-Toys in Dirksland was de volgende die aanhaakte.

Zelf maken

Wie zelf eens wil proberen om een happy stone te maken moet eerst in de natuur op zoek naar keitjes. Het formaat doet er niet toe: als er maar een tekening of een mooie tekst op past. De ongeoefende maker kan het beste eerst met potlood een schets op de steen maken en deze later met stiften de definitieve vorm geven. Verf kan ook, maar is lastiger en waterverf is natuurlijk een slecht idee.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.