Einde van de lockdown is in zicht

Foto: ©Still YouTube/Maximaal Sales

Door Sam Fish – Demissionair premier Mark Rutte heeft samen met coronaminister Hugo de Jonge op vrijdagavond 28 mei een persconferentie gegeven. Daarin zijn nieuwe versoepelingen en het einde van de lockdown aangekondigd.

Einde komt sneller in beeld

Deze versoepelingen komen bijna een week eerder dan gepland. Ze stonden namelijk op het programma voor dinsdag 9 juni, maar gaan nu in op zaterdag 5 juni. Rutte sprak tijdens de persconferentie al van het einde van de lockdown. En er is inderdaad een hoop dat weer mag vanaf 5 juni, maar zeker nog niet alles. We zijn in ieder geval goed op weg.

Stap 3 vanaf zaterdag 5 juni

Vanaf zaterdag 5 juni kan iedereen weer live genieten van een tentoonstelling, theatervoorstelling, concert of film. Met deze stap van het openingsplan kunnen culturele instellingen hun deuren weer gedeeltelijk openen voor het publiek. Voor doorstroomlocaties als musea en monumenten geldt dat er vanaf 5 juni 1 bezoeker per 10 vierkante meter naar binnen mag. Bioscopen, theaters en concertzalen mogen maximaal 50 bezoekers ontvangen per ruimte.

Voor een grote concert- of theaterzaal is dat vreemd. Daar is dan ook een uitzondering voor gemaakt. Voor zalen met meer dan 1000 plaatsen geldt geen maximum van 50 bezoekers. Hier mogen maximaal 250 bezoekers naar binnen. Daarnaast zijn met inzet van toegangstesten ruimere bezoekersaantallen mogelijk.

Ook de horeca in de doorstroomlocaties en theaters is dan weer open volgens de geldende regels. En groepslessen en repetities zijn weer toegestaan voor volwassenen. Dit mag met een maximale groepsgrootte van 50 personen per binnenruimte.

Niets gebeurt zomaar en dus zitten ook hier voorwaarden aan vast. In theater-, concert- en bioscoopzalen moeten bezoekers een vaste plaats hebben. Verder is het verplicht om te reserveren. Dat kan nu voor slechts twee personen, dat wordt vanaf 5 juni verhoogd naar 4 personen. Kinderen tot en met 12 jaar die op hetzelfde adres wonen vallen buiten die aantallen.

Daarnaast is het verplicht om contactgegevens op te schrijven van de bezoekers voor het geval het toch fout gaat. En voor binnenkomst wordt er een checkgesprek gehouden waarbij wordt gevraagd of je coronaklachten hebt. Tijdens het rondlopen in de gebouwen moet je een mondkapje dragen, die mag af als je op je plek zit. Ook wordt er gewerkt met een gecontroleerde in- en uitstroom van bezoekers.

Nog meer mogelijk

Maar er veranderen meer dingen per 5 juni. Zo mag je vanaf die dag weer vier mensen thuis ontvangen en mag je buiten met 4 mensen van verschillende huishoudens afspreken. Je mag dan dus met drie anderen een activiteit ondernemen of afspreken in het park. Hierbij gelden uiteraard wel de basisregels. Houd dus altijd anderhalve meter afstand en was regelmatig je handen. Ga nergens naar binnen zonder mondkapje en als je gezondheidsklachten hebt blijf je thuis en laat je je testen.

Dierentuin/pretpark

De binnenruimtes van pretparken en dierentuinen mogen vanaf 5 juni ook weer open. Denk daarbij aan bijvoorbeeld reptielenverblijven of overdekte attracties zoals de Droomvlucht in de Efteling. Ook casino’s, spellocaties, sauna’s en wellnesscentra mogen weer open. Hierbij geldt ook maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter of maximaal 50 personen per ruimte op anderhalve meter afstand. Welke regel precies geldt hangt af van de aard van de activiteit. Daarbij wordt erop gelet of mensen vooral zitten of meer rondlopen.

Thuiswerken blijft de norm zolang dat kan. Het is wel weer toegestaan om interne teams samen te laten komen voor bijvoorbeeld trainingen en scholing.

Sportwedstrijden

Goed nieuws voor de jonge wedstrijdsporters onder ons. Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Publiek is daarbij echter nog niet toegestaan. Personen ouder dan 18 jaar mogen nog geen wedstrijden spelen met andere clubs, maar wedstrijden binnen één club is wel toegestaan.

Kleedkamers, douches en sauna’s gaan weer open, net als de sportkantines. Vooraf reserveren en een gezondheidscheck zijn ook hier verplicht. Binnen moet je een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Alcoholverkoop

Op dit moment mag er na 20.00 uur geen alcohol meer verkocht worden. Dat gaat per 5 juni ook veranderen. Het verbod op het verkopen van alcohol duurt dan van 22.00 tot 06.00 uur.

Stappen 4 en 5

Waarom wij nog niet spreken over een volledig einde van de lockdown is omdat op 5 juni stap 3 ingaat van de versoepelingen. Maar daarmee zijn we pas op de helft. Er is namelijk ook nog een stap 4 en 5. Die twee worden naar alle waarschijnlijkheid samengevoegd. Die gaan dan beiden in op 30 juni. In de afbeelding hieronder zie je welke versoepelingen dat precies brengt. Er wordt op 22 juni besloten of deze stap definitief door kan gaan op 30 juni.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen