Plastic rietjes en bestek mogen niet meer in Europese Unie

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Vanaf afgelopen week zijn zaken als plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes verboden in de hele Europese Unie.

Plastic verleden tijd

Winkels mogen geen nieuwe voorraden van dergelijke producten inslaan. De oude voorraden mogen nog wel verkocht worden. De maatregel is het gevolg van een twee jaar geleden aangenomen Europese richtlijn die tot doel heeft om de hoeveelheid plastic in de oceanen te verminderen. De genoemde zaken en nog een aantal andere zogeheten ‘single use plastics’ komen relatief vaak in het water terecht.

Veranderingen doorgevoerd

Vanwege de richtlijn zijn in veel branches al veranderingen doorgevoerd. Zo krijg je bij McDonald’s inmiddels papieren rietjes en ook verving het fastfoodbedrijf de plastic deksels op McFlurry-bekers. Van verschillende kanten komt ook kritiek op de richtlijn omdat die niet streng genoeg is. Zo schrijft de EU voor bepaalde zaken zoals voedselverpakkingen en deksels voor drankbekers, waarvoor nog weinig alternatieven zijn, alleen een reductie voor. Ook niet-herbruikbare plastic flessen zijn nog steeds toegestaan.

Ander plastic ook aan de beurt

Een groep milieuorganisaties heeft al opgeroepen om ook plastic confetti, vuurwerkverpakkingen met plastic onderdelen en wegwerpverpakkingen te laten verdwijnen. Een aantal bedrijven onder aanvoering van flessenmerk Dopper wil dat wegwerpflessen ook worden verboden. De huidige maatregelen zorgen volgens hen maar voor 7 procent minder plastic afval in 2040. Het bericht Plastic rietjes en bestek mogen niet meer in Europese Unie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen