Nieuw boek over verbeteren buitenruimte in opdracht van de gemeente

Foto: ©Still YouTube

Vanaf vandaag ligt het boek ‘Buitenkansen voor een uitnodigende buitenruimte’ in boekwinkel Nawijn & Polak.

Nieuw boek Buitenkansen

Loop jij ook weleens een ommetje? Spelen de kinderen veel buiten? En maak je makkelijk een praatje op straat, of spreek je weleens af in het park? Onze omgeving is ongemerkt van grote invloed op hoe we ons gedragen. Het boek Buitenkansen laat zien dat onze buitenruimte veel meer te bieden heeft dan gras, bomen, tegels, een bankje en wat speeltoestellen. En dat er ook veel meer mogelijk is buiten op het gebied van spelen, bewegen, sporten, cultuur en ontmoeten.

In opdracht van de gemeente Apeldoorn

Urhahn stedenbouw & strategie maakte Buitenkansen in opdracht van en samen met de gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland. Wethouder Nathan Stukker: “Meer dan ooit zijn we de afgelopen 1,5 jaar geconfronteerd met hoe belangrijk onze buitenruimte voor ons is. De komende jaren gaan we veel woningen bouwen in Apeldoorn en daarnaast is een maximaal uitnodigende buitenruimte minstens zo belangrijk. Zowel in nieuwe als bestaande wijken, in onze stad én dorpen.”

Buitenkansen laat zien hoe een andere inrichting van die omgeving goede gewoonten makkelijker maakt. “Een belangrijke boodschap en visie” stelt gedeputeerde Jan Markink. “Door corona waren we veel aangewezen op onze buitenruimte, dan merk je dat het knelt. We moeten echt naar een omgeving die bijdraagt aan de uitdagingen van deze tijd, zoals klimaat, leefbaarheid en gezondheid.”

Inspireren

Doel van het rijk geïllustreerde boek is het enthousiast maken en inspireren van mensen die met buitenruimte bezig zijn en het gesprek hierover stimuleren. En zo ook bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van bestaande en nieuwe projecten. Het boek is bedoeld voor allerlei mensen die beroepsmatig met de buitenruimte bezig zijn, van ontwerpers en stedenbouwkundigen, tot buurtsportcoaches en beslissers. Maar zeker ook voor betrokken inwoners die ideeën hebben voor de buitenruimte in hun eigen wijk.

Zes ambities

Buitenkansen stelt zes ambities centraal:

  1. Natuur de stad in – een natuurinclusieve stad tot in alle haarvaten
  2. Trage netwerken – een buitenruimte waar wandelen en fietsen de inrichting bepalen
  3. De straat als speeltuin – een buitenruimte die is ingericht om overal te kunnen spelen
  4. Het dorpse in de wijk – wijken waar men levenslang samen kan wonen
  5. De stad als sportschool – alle ruimte voor de sporter in de buitenruimte
  6. Buitenkunst – de cultuur en het erfgoed van de stad worden beleef- en bespeelbaar

Iedere ambitie is uitgewerkt in een aantal buitenkansen: voorbeelden hoe de buitenruimte aantrekkelijker kan worden. Daarnaast zijn vijf Apeldoornse verkenningen opgenomen: de Loolaan, de wijk Brummelhof, Kanaaloevers, bedrijvenpark Noord en de omgeving van Omnisport. In deze voorbeelduitwerkingen komen de ambities en buitenkansen samen. Ze vormen inspiratie voor allerlei typische stedelijke plekken in Nederlandse steden overal in het land.

https://youtu.be/zuGMdeSZ11M

Digitale presentaties

In de week van 27 september organiseren we een aantal digitale presentaties met inspirerende sprekers over verschillende onderwerpen uit het boek. Alle informatie hierover en inschrijven gaat via de website van de Geldersesportfederatie. De voorbereiding is op dit moment nog gaande. De pagina wordt de komende tijd verder aangevuld.

Waar beschikbaar

Buitenkansen is te koop bij de Apeldoornse boekhandel Nawijn & Polak of via deze boekhandel online te bestellen. U kunt Buitenkansen ook online doorbladeren en lezen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen