Huisvesten grote gezinnen roept vragen op bij VVD en Lokaal Apeldoorn

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Het college wil voor een aantal statushouders de huisvesting van grote gezinnen mogelijk maken. Dit gebeurt in de pilot huisvesten grote gezinnen.

Huisvesten grote gezinnen

Dit wil het college doen door samen te werken met de woningcoöperaties en Den Haag. Verhuurders zullen de huren van grote eengezinswoningen bijstellen tot onder de sociale huurgrens. En de gemeente krijgt geld vanuit Den Haag om de aanpassingen aan de woning en extra begeleiding van deze gezinnen te realiseren. Het betreft een pilot.

Voor iedereen?

De VVD en Lokaal Apeldoorn zien dat veel inwoners van Apeldoorn behoefte hebben aan huizen. Er is sprake van woningnood en ze hameren al jaren op het bouwen van voldoende betaalbare woningen voor iedereen. De partijen hebben een aantal vragen voor het college hierover. Ze willen weten of de vrijgekomen huizen voor grote gezinnen ook beschikbaar zijn voor alle grote gezinnen met een laag inkomen. Ook hebben Elbertsen (VVD) en Steenbeek (Lokaal Apeldoorn) vragen over de pilot op zich. Het gaat ze dan om de voorwaarden die genoemd zijn over het vervolg als de pilot afloopt.

Deze pilot heeft nogal wat onduidelijkheden

Dat er nog meer onduidelijk is, blijkt uit het de rest van de vragen. Zo willen de twee raadsleden weten hoe de nieuwe huur wordt vastgesteld. Waarom meerderjarige kinderen tot een gezin worden geteld. Of er nog kosten voor de gemeente zijn tijdens de pilot, maar ook als de pilot afgelopen is. Wat er met de nieuwe bewoners van de huizen gebeurt als de pilot ten einde is. Ze vragen zich hardop af, of de pilot wel nodig zou zijn. Ze willen weten of er, om de woningnood tegemoet te komen, nog meer van dit soort pilots gepland staan.

Verontwaardigde inwoners

Verder halen ze de verontwaardiging bij Apeldoorners aan. Jongeren, gezinnen en ouderen moeten steeds langer wachten op een woning. Of ze moeten gaan wonen in een ‘dure’ woning. Voor asielzoekers kan de gemeente ineens van vrije sector-woningen, sociale huurwoningen maken. Elbertsen en Steenbeek vinden dit lastig uit te leggen aan de inwoners en willen van het college weten hoe zij dit vinden.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.