Horeca kromp 40 procent in coronajaar 2020

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De horeca droeg vorig jaar aanzienlijk minder bij aan de Nederlandse economie.

Horeca kromp 40 procent

De zogeheten toegevoegde waarde lag meer dan 40 procent lager dan in 2019, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat was de grootste daling onder alle bedrijfstakken. Die afname is niet verwonderlijk, want cafés moesten lang helemaal gesloten blijven en restaurants mochten delen van het jaar alleen bezorgen. Bovendien viel een groot deel van het buitenlandse toerisme weg, van grote invloed op de hotelsector.

Toeleveranciers

Van die beperkingen hadden ook toeleveranciers last, de drankensector voorop. Die leverde afgelopen jaar voor 215 miljoen euro aan de horeca, de helft van een jaar eerder. De productie van de drankenindustrie liep daardoor met ruim 5 procent terug. Ook creatieve diensten, kunst en amusement leden onder de coronabeperkingen in de horeca, net als uitzendbureaus die personeel werven voor de sector.

Inkoop voedingsmiddelen

Ook de inkoop van de horeca bij de voedingsmiddelenindustrie nam met een derde af. Die bedrijfstak bedient echter veel meer groepen en is ook sterk exportgericht. Daardoor nam de productie van de voedingsmiddelenindustrie slechts met 0,8 procent af. Het bericht Horeca kromp 40 procent in coronajaar 2020 verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.