Apeldoorn verwelkomt nieuwe stadsambassadeurs

Foto: ©Aprldoorn/Maximaal Sales

Vanaf september verwelkomt Apeldoorn een Stadsorganist én een Stadsrapper. Een wens van de gemeenteraad gaat hiermee in vervulling.

Apeldoorn verwelkomt nieuwe stadsambassadeurs

In november vorig jaar stelde de gemeenteraad dat Apeldoorn een waardevolle verzameling kerkorgels heeft en dat deze ‘culturele rijkdom’ meer aandacht verdient. Een mooie rol voor een Stadsorganist. Ook stemde de raad voor een Stadsrapper. “Omdat we een stad willen zijn die jongeren aanspreekt.” Hiermee voegt Apeldoorn twee nieuwe stadsambassadeurs toe aan het bestaande rijtje. Apeldoorn kent al een Stadsdichter, een Stadfotograaf en een Stadsbeiaardier.

Nieuwe Stadsambassadeurs

Een nieuwe Stadsambassadeurs is Toon Hagen. Toon Hagen is naast organist van de Grote Kerk ook kerkmusicus, componist, cantor in Zwolle en dirigent van verschillende koren. Hij hoopt de komende twee jaar als ambassadeur samen met andere organisten in Apeldoorn het orgel en de muziek buiten de kerk te brengen en zo een bredere doelgroep te bereiken. Ook wil hij zich graag inzetten voor het onderhoud van de waardevolle, soms monumentale, orgels in Apeldoorn.

De ander is Daniël Maksimov, beter bekend als Dani Apeldoorn. Daniël Maksimov is rapper en coacht ook jong urban talent. Een Stadsrapper is niet alleen nieuw voor Apeldoorn, ook op andere plekken is deze rol nog zo goed als onbekend. Dani gaat het komende jaar graag de uitdaging aan om de functie in Apeldoorn vorm te geven en jong talent enthousiast te maken om hem in september 2022 op te volgen. Als Stadsrapper wil hij met zijn muziek en teksten actuele thema’s belichten en mensen verbinden. En hoopt hij op meer bekendheid van de urban scene bij een brede doelgroep.

Verbinding en plezier

Wethouder Cultuur en Erfgoed Detlev Cziesso kijkt uit naar beide ambassadeurs. “Muziek in welke vorm ook zorgt voor verbinding en plezier. Met deze stadsambassadeurs spreken we nieuwe doelgroepen aan én zetten we deze muzikale kunstvormen meer in de schijnwerpers. Ik ben heel benieuwd wat ze ons de komende jaren muzikaal gaan brengen. Ik wens onze twee nieuwe ambassadeurs in elk geval veel plezier in het vormgeven van deze mooie functies.”

Morgen presentatie

Tijdens de Nationale Orgeldag op 11 september wordt Toon Hagen als Stadsorganist benoemd. Rond de klok van 10 uur zal hij samen met Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart zichzelf muzikaal presenteren op het voorterrein van de Grote Kerk. De Stadsrapper Dani Apeldoorn stelt zich graag persoonlijk voor in de video. Het is niet mogelijk om via deze webpagina of onderstaande video een reactie in te dienen. Dit kan via de social media kanalen van Dani Apeldoorn.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen