1 op de 8 Nederlandse verkeersongevallen gebeurt in Gelderland

Foto:

Gelderlanders zijn grote brokkenpiloten in het verkeer. In 2020 werden er binnen de provinciegrenzen ruim 12.000 verkeersongelukken geregistreerd.

1 op 8

Dit komt neer op 12% van het totale aantal ongevallen in Nederland. De meeste incidenten werden gemeld in Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat.

Top 5 gemeenten meeste verkeersongelukken

In Gelderland gebeurde er vorig jaar de meeste verkeersongelukken in Arnhem. Hier werden 1.309 verkeersongevallen geregistreerd waar een of meerdere verkeersdeelnemers bij betrokken waren. Dit is de Gelderse top 5 van gemeenten met de meeste geregistreerde ongelukken in het verkeer:

  • Arnhem (1.309 verkeersongelukken)
  • Apeldoorn (1.138 verkeersongelukken)
  • Nijmegen (913 verkeersongelukken)
  • Ede (724 verkeersongelukken)
  • Barneveld (467 verkeersongelukken)

In de gemeente Rozendaal ging het vorig jaar het minst vaak mis: hier gebeurde 14 ongelukken in het verkeer. Ook in Doesburg (30) en Scherpenzeel (31) werden weinig verkeersongevallen geregistreerd.

Per inwoner meeste ongevallen in Hattem

Wanneer het aantal verkeersongelukken wordt afgewogen tegen het inwonersaantal, is de kans op een ongeval het grootst in Hattem. Per 1.000 inwoners werden hier vorig jaar 12,9 ongelukken gemeld. Dit is ruim twee keer hoger dan het landelijke gemiddelde van 5,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners.

Ook in de gemeenten Barneveld (10,4), Beuningen (9,8) en West Betuwe (9,1) ligt het aantal ongelukken per 1.000 inwoners hoog.

Relatief meeste ongelukken op rechte wegen

De helft van alle Nederlandse geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.

Zonde voor de schadevrije jaren

De financiële gevolgen van verkeersongevallen vallen ook niet altijd mee. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, waarschuwt: “​​Verkeersongevallen hebben bijna altijd invloed op het aantal schadevrije jaren van een autobestuurder, tenzij de schade in zijn geheel verhaald kan worden op iemand anders. Bij een schade verlies je altijd 5 schadevrije jaren. Als je bijvoorbeeld 3 schadevrije jaren hebt, dan val je na een schade terug naar -2 schadevrije jaren. Het is overigens niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben.”

Er zijn wel manieren om de financiële gevolgen van een ongeval te minimaliseren. Dijcks: “Het aantal schadevrije jaren heeft grote invloed op de premie van je autoverzekering. Daarom raden wij aan om bij een wijziging in schadevrije jaren: ga opnieuw autoverzekeringen vergelijken. Dit kan je namelijk veel geld besparen en meestal kan je de verzekering direct oversluiten.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.