Monumentale panden aan rand Groot Schuylenburg worden gerenoveerd

Foto: ©Google Street View/Maximaal Sales

De vier rijksmonumenten aan de rand van woonzorgpark Groot Schuylenburg worden verbouwd tot moderne appartementen en studio’s voor cliënten van ’s Heeren Loo.

“De witte panden”

De panden, plaatselijk bekend onder de naam de witte panden, zijn naar verwachting in de loop van 2023 klaar.‘ Het was een erg ingewikkelde puzzel, maar het is gelukt. Het gaat om een ingrijpende verbouwing van monumentale panden met een historisch beladen verleden. Dat we de panden kunnen blijven inzetten voor onze cliënten, doet recht aan deze bijzondere plek.’ Dat zegt Bas Jansen, directeur van Groot Schuylenburg, het woonzorgpark van ’s Heeren Loo in Apeldoorn.

Flinke renovatie

De panden – een villa, paviljoen, keukengebouw en wasgebouw – worden de komende maanden ingrijpend gerenoveerd. Daarbij worden ze volgens de laatste technische eisen en normen aangepast en geschikt gemaakt voor de woonwensen van cliënten van ’s Heeren Loo. Daarbij worden ook de regels van de monumentenwet gevolgd.

Apeldoornse Bosch

De vier monumentale panden, aan de kant van de Zutphensestraat, behoorden ooit tot het Apeldoornse Bosch, een joodse psychiatrische instelling. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de instelling door de Duitse bezetter ontruimd. In januari 1943 zijn alle patiënten en een aantal medewerkers gedeporteerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Bij aankomst daar werden allen omgebracht. In 2020 is in een voormalige directeurswoning op het woonzorgpark een permanent Herinneringscentrum ingericht.

In 2023 klaar

De panden, die in afwachting van onderzoek naar nieuwe gebruiksmogelijkheden leeg stonden, zijn naar verwachting in 2023 klaar voor gebruik en geschikt voor ongeveer zeventig bewoners. Het gaat daarbij vooral om oudere cliënten met een licht verstandelijke beperking die – met hulp van ’s Heeren Loo – straks redelijk zelfstandig kunnen wonen op woonzorgpark Groot Schuylenburg.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.