Relatief veel peuters in Gelderland naar tandarts, maar genoeg ruimte voor verbetering

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

In Gelderland is 49,1% van kinderen van 2 en 3 jaar wel eens op controle geweest bij de tandarts.

Relatief veel peuters naar tandarts

Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 44,4%. Wel zijn er grote verschillen tussen Gelderse gemeenten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat eigen gegevens in combinatie met data van Vektis analyseerde. De grootste inhaalslag is te maken in Elburg. Slechts 35,6% van de peuters is hier wel eens op tandartscontrole geweest. Nergens in Gelderland is dit percentage zo laag. In Druten zijn juist de meeste jonge kinderen die (regelmatig) naar de tandarts gaan (63,7%), gevolgd door Maasdriel (60,9%) en Berg en Dal (60,3%).

Meer zou beter zijn

Toch is het zonde dat er niet meer kinderen naar de tandarts gaan, vindt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. “Helaas leeft onder veel ouders nog het misverstand dat kinderen niet automatisch voor de tandarts verzekerd zijn. Zij weten niet dat controles voor alle kinderen tot 18 jaar vergoed worden,” aldus Prins. “Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.”

Meeste tandartsen in Doesburg

Gelderland heeft relatief weinig tandartspraktijken. Per 10.000 inwoners zijn in Gelderland 2,5 praktijken, waarmee de provincie nipt onder het landelijk gemiddelde ligt van 2,7 praktijken per 10.000 inwoners. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo staat Doesburg in Gelderland aan top met maar liefst 5,4 praktijken per 10.000 inwoners. Ook Scherpenzeel scoort goed met het aantal aanbieders van tandartszorg: 4,9 tandartspraktijken per 10.000 inwoners. In Rozendaal is het aanbod juist het meest beperkt: dit is de enige gemeente in Nederland zonder tandartspraktijk.

Steeds minder uitgebreide tandartsverzekering

Gelderlanders kiezen steeds vaker voor een minder uitgebreide tandverzekering. Waar in 2017 nog 3,3% van de aanvullend verzekerden koos voor de meest uitgebreide tanddekking (met 100% vergoeding, tot € 750,- per jaar), is dit momenteel nog maar 1,4%. De minst uitgebreide aanvullende tandartsverzekering (met 75% vergoeding tot € 250,- per jaar) wordt in Gelderland juist steeds vaker gekozen. In 2017 koos 51,1% van de Gelderlanders met een tandartsverzekering voor deze dekking en momenteel is dit 58,7%.

Niet vreemd

Deze neerwaartse trend is niet zo gek, volgens zorgexpert Mirjam Prins. “Klanten staan steeds kritischer tegenover een tandartsverzekering. Het kan een slimme investering zijn, maar lang niet voor iedereen.” Ze raadt aan om van tevoren de kosten met elkaar te vergelijken. “Probeer in te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar gaat maken, en vergelijk dit met de premie die je zou betalen. Je merkt dan al snel of een tandartsverzekering voor jou relevant is.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen