In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Mijlpaal: In heel Nederland kan nu binnen zes minuten reanimatie plaatsvinden

  • Forse stijging aantal burgerhulpverleners in vier jaar
  • Ook hoeveelheid AED’s enorm gestegen
  • In Gelderland zo’n 2.600 beschikbare AED’s en 38.000 burgerhulpverleners
  • Nederland eerste land ter wereld met landelijk reanimatienetwerk burgerhulpverleners
  • Burgerhulpverleners gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatste dan een ambulance
  • Hartstichting en HartslagNu blijven werken aan verdere verdichting van het AED netwerk
  • Recent onderzoek toont aan dat overlevingskans hartstilstand thuis 50% hoger is dankzij inzet burgerhulpverleners
  • René van der Wielen uit Bemmel kreeg een hartstilstand tijdens een fietstocht en gereanimeerd op een terras.

In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Een enorme mijlpaal waar duizenden levens per jaar mee worden gered.

Flinke stijging in aantal

In vier jaar tijd is het aantal burgerhulpverleners in ons land met bijna vijftig procent gegroeid. Ook het aantal AED’s nam de afgelopen jaren hard toe. Het doel van de Hartstichting en HartslagNu is overal in Nederland binnen 6 minuten te kunnen starten met reanimeren en een AED hierbij aan te sluiten. Op 6 december aanstaande wordt de mijlpaal gevierd in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Hartstilstand

René van der Wielen is ervaringsdeskundige: “Op een zondag in september 2016 fietste ik, zoals ik vaker doe, een rondje langs de Linge en over de dijk. Bij het terras van restaurant Rijnzicht stopte ik even voor een kopje koffie. Daar vond ik een mooi plekje op het terras. Ik had net mijn bestelling geplaatst toen het gebeurde. Ik viel gewoon om. Zonder enige waarschuwing. Ik heb het niet voelen aankomen, geen pijn of benauwdheid.“

Burgerhulpverlener

Maar liefst 245.000 Nederlanders zijn momenteel aangemeld als burgerhulpverlener bij reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Vier jaar geleden waren dat er 170.000 in totaal. Met die enorme groei kan nu bij elke alarmering een burgerhulpverlener worden opgeroepen, die binnen 6 minuten kan reanimeren. De eerste zes minuten zijn cruciaal voor de grootste overlevingskans. Binnen een zogenoemde 6-minutenzone bieden mensen binnen zes minuten de juiste hulp bij een hartstilstand: ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in.

Uniek netwerk van vrijwilligers

Ons land is het eerste land ter wereld dat een dergelijk fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners kent. Dit netwerk van vrijwilligers is constant in beweging en nieuwe aanmeldingen blijven nodig om zoveel mogelijk levens te kunnen redden. Bijzonder is dat het systeem volledig draait op de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers die helpen om levens te redden in hun buurt.

Witte vlekken

Ook in het aantal AED’s is een forse groei te zien. Momenteel hangen er door Nederland bijna 24.000 AED’s tegenover 12.000 vier jaar geleden. De Hartstichting en HartslagNu werken aan verdere verdichting van het AED netwerk. Voor de Hartstichting zijn deze kwetsbare locaties de komende periode een extra prioriteit.

Uniek systeem

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Wij zijn erg blij met de groei van het aantal burgerhulpverleners en AED’s. Het is uniek dat ons reanimatienetwerk helemaal uit vrijwilligers bestaat. Daar zijn we ontzettend trots op. Dankzij hen kunnen we vele levens per jaar redden. Het is nu vooral zaak om dat aantal vrijwilligers op peil te houden. Dat geldt ook voor het aantal AED’s in ons land. Op die manier werkt de 6-minutenzone optimaal. We zijn vereerd en trots dat Z.M. de Koning deze mijlpaal met ons komt vieren en iedereen die een bijdrage levert aan dit systeem samen met ons zal bedanken.”

Aart Bosmans, bestuurder HartslagNu: “Wij zijn continu bezig het oproepsysteem te optimaliseren. Zo hebben we de tijd tussen de 112-melding en de HartslagNu oproep verkort van 1min36 naar slechts 51 seconden. Dit betekent dat burgerhulpverleners steeds sneller ter plaatse kunnen zijn, wat de kans vergroot dat er binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimeren. Ook kijken we steeds naar de meest optimale alarmeringsstraal. Vorig jaar hebben we daar al belangrijke stappen in gezet, waarmee we de kans vergroten dat overal in Nederland voldoende burgerhulpverleners en AED’s worden gealarmeerd.”

Overlevingskansen vergroten

Jaarlijks worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Door de jaren heen zijn de kansen op overleving enorm verbeterd. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was de overleving nog 9%, terwijl dit percentage inmiddels is gestegen tot bijna 25%.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen