RIVM: ventileren helpt | Avondlockdown vier weken verlengd

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Ventileren helpt om besmettingen met het coronavirus via de lucht te beperken. Dat stelt het RIVM in een rapport dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Ventileren helpt

Het RIVM deed onderzoek naar het effect van verschillende hoeveelheden ventilatie van binnenruimten op besmetting met het virus via kleine druppels (aerosolen) die over een grotere afstand dan anderhalve meter en een langere tijd in de lucht zweven. In vergelijking met niet-ventileren zorgt ventileren er voor dat de kans op aerogene besmetting flink kleiner wordt.

Nachtclub

De mate van dit effect onderzocht het RIVM in verschillende binnenruimten; van een nachtclub tot een klaslokaal, een kantoorruimte en een supermarkt. Vooral in een nachtclub of concertzaal, waar veel mensen samenkomen, vermindert het ventileren het verwachte aantal zieken het meest, stelt het RIVM.

Verlenging maatregelen

De Tweede Kamer bespreekt vandaag ook de verlening van de maatregelen, de vervroegde kerstvakantie van de basisscholen, de Omikron-variant en de boostercampagne. Gisteravond maakte het demissionaire kabinet op een persconferentie bekend dat de huidige maatregelen -waaronder de avondlockdown- nog vier weken langer van kracht blijven.

Boostercampagne

In de Kamer wordt al langer geroepen om de boostercampagne te versnellen, omdat vooral veel gevaccineerde ouderen toch ziek worden als ze besmet raken. De versnelling leek eerder niet mogelijk, maar gisteravond kondigde het kabinet aan dat alle mensen boven de 18 jaar half januari een boosterprik aangeboden hebben gekregen. Vanwege de dreiging van de Omikron-variant is ook besloten om de periode tussen de laatste vaccinatie of de besmetting en de boosterprik te verkorten van zes naar drie maanden.

Langere vakantie

Het kabinet besloot pas deze week de leerlingen in het primair onderwijs een week eerder met vakantie te sturen. Daar voelde minister Arie Slob van Onderwijs lang niets voor. Partijen zullen willen weten waarom hiertoe niet eerder is besloten. Het OMT dringt er al veel langer op aan op het vervroegen van de vakantie.

Serieuze zorgen

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maken zich “serieuze zorgen” over de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus, zeiden ze op de persconferentie. Die variant is veel besmettelijker dan de Delta-variant, die nu nog dominant is. Daarom wordt de boostercampagne versneld en de avondlockdown verlengd, ondanks afnemende besmettingsaantallen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen