Meer dan helft zonnepaneleneigenaren maakt zich zorgen om energieprijzen

Foto: Pixabay

Ook eigenaren van zonnepanelen maken zich zorgen om de stijgende energieprijzen ondanks dat ze zelf een gedeelte van hun energie opwekken. Dit blijkt uit onderzoek van Zonnefabriek onder meer dan vijfhonderd respondenten.

55% verwacht meer stroom te gebruiken

De reden hiervoor is dat meer dan de helft van de zonnepaneleneigenaren verwacht in de toekomst meer stroom te gaan gebruiken. Dat zo veel mensen verwachten dat het stroomgebruik in de toekomst gaat toenemen kan te maken hebben met een stijging in het gebruik van elektrische auto’s. Daarnaast denken steeds meer mensen er over na hun huis gasloos te maken. Er is dus meer groene stroom nodig om in het toekomstige verbruik te voorzien. “Het destijds ontworpen systeem levert mogelijk niet meer voldoende voor het huidige of toekomstige verbruik van mensen”, vertelt David van der Burg, directeur van Zonnefabriek. Zonnepaneleneigenaren kunnen het weten want ze houden de opbrengst van hun systeem en hun eigen verbruik nauwlettend in de gaten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 60% van de zonnepaneleneigenaren de opbrengst van hun zonnepanelen wekelijks of zelfs vaker bekijkt.

Zonnepaneleneigenaren voordeliger uit

Wel blijven eigenaren van zonnepanelen voordeliger uit bij het betalen van de energierekening. Respondenten geven namelijk aan gemiddeld 91 euro per maand te betalen aan energie. Een gemiddeld huishouden zonder zonnepanelen is volgens het Nibud wel 148 euro per maand kwijt aan gas en elektra. In dit bedrag zijn de meest recente prijsstijgingen nog niet eens opgenomen. Het gasloos maken van je woning is een flinke investering, maar is financieel wel erg aantrekkelijk. Een gemiddeld huishouden is namelijk tot wel drie keer zoveel geld kwijt aan gas in vergelijking tot stroom. Eigenaren van zonnepanelen zijn al voordeliger uit, maar zouden dus nog meer kunnen besparen door van het gas af te gaan. Hiervoor zullen zij wel meer stroom moeten opwekken. “Een uitbreiding van hun zonnepanelensysteem ligt dan voor de hand”, aldus Van der Burg.

Besparen op de energierekening grootste motivator

Het besparen op de steeds duurder wordende energierekening is voor meer dan de helft van de respondenten de reden geweest om zonnepanelen te laten plaatsen. Dit zal ook de grootste motivator zijn om mensen meer verduurzamende maatregelen te laten nemen. “Willen we de energietransitie versnellen dan zullen we het financieel aantrekkelijk moeten maken voor mensen om hun huis verder te verduurzamen” besluit Van der Burg.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen