Bodemverbeteraar Bokashi terug in Apeldoorn

Foto: ©Gemeente Apeldoorn

De gemeente start begin maart weer met het verspreiden van Bokashi rondom bomen, struiken en gazons. Dat doen we voor een gezonde bodem voor planten en dieren.

Bokashi

Sinds een paar jaar experimenteren we met het maken van Bokashi, een bodemverbeteraar gemaakt van bladeren uit onze gemeente. De eerste resultaten zijn positief. Daarom verspreiden we dit jaar maar liefst 2,5 miljoen kilo Bokashi. Elk najaar halen we bladeren van straten en stoepen bij u in de wijk. Dat doen we om te voorkomen dat er bij regen of gladheid onveilige situaties ontstaan. Van dit opgehaalde bladafval maken we een bodemverbeteraar: Bokashi. Daarvoor halen we eerst het zwerfafval uit het bladafval. Denk bijvoorbeeld aan blikjes. Door blad uit eigen wijken te gebruiken, houden we de kringloop zo klein mogelijk. Uiteindelijk hebben we dit jaar zo’n 2,5 miljoen kilo blad verwerkt tot Bokashi.

Voordelen van Bokashi

Bokashi biedt voeding voor het bodemleven voor bomen, struiken en plantsoenen. Belangrijke bodemdiertjes als wormen, kevers en spinnen hebben daar profijt van. Ook de voor ons niet-zichtbare insecten profiteren van een gezonde bodem. Een ander voordeel is dat Bokashi vocht vasthoudt: met de droge zomers van de laatste jaren een heel belangrijke eigenschap. Een gezonde bodem is belangrijk voor de groei van bomen en struiken. Door ons eigen blad weer terug te brengen in de wijk, werken we circulair en verbeteren we de kwaliteit van het groen in Apeldoorn.

Onderzoek en resultaten

Het produceren en toepassen van Bokashi maakt onderdeel uit van een pilot, waarbij we samenwerken met bedrijven en de Wageningen University & Research. Dat doen we samen met 50 andere gemeenten en regio’s. Doel is om te onderzoeken hoe we organisch materiaal kunnen hergebruiken. We vergelijken de effecten van Bokashi met andere bodemverbeteraars en met de effecten van ’niets doen’. Op verschillende plekken is het resultaat van Bokashi in de bodem al te zien. Met die eerste positieve resultaten zullen we op steeds grotere schaal Bokashi gaan toepassen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen