840.000 jongeren stemmen komende verkiezingen voor eerste keer

Foto: ©HNN

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart mogen 840.000 jongeren voor de eerste keer gebruikmaken van hun stemrecht omdat ze pas 18 jaar zijn geworden.

Jonge stemmers

Logischerwijs wonen vooral in studentensteden als Groningen en Utrecht veel jonge stemmers, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal hebben 13,6 miljoen mensen het recht om hun stem uit te brengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ruim één op de twintig krijgt voor het eerst een stempas thuisgestuurd.

Stemrecht

Dat stemrecht geldt voor bijna iedereen die in Nederland woont en boven de 18 is, namelijk 98 procent. Mensen mogen ook stemmen als ze uit een lidstaat van de Europese Unie komen of als ze hier minimaal vijf jaar wonen en afkomstig zijn uit een verder gelegen land.

Een kwart van de stemgerechtigden is jonger dan 35 jaar. Studentenstad Groningen zit daar ver boven met 43 procent. Ook in gemeenten als Utrecht, Wageningen en Delft wonen bovengemiddeld veel jongeren die een stembiljet zullen ontvangen.

Vergrijzing

“In het noorden, oosten, Zuid-Limburg, Zeeland, langs de Noordzeekust, maar ook in de Gooi- en Vechtstreek is de kiesgerechtigde bevolking relatief sterk vergrijsd”, schrijft het CBS. In de gemeente Laren wonen naar verhouding de meeste oudere stemmers, gevolgd door Bergen en Westerveld. Mensen van buiten de Europese Unie mogen niet stemmen als ze korter dan vijf jaar in Nederland wonen. In Amstelveen komt dit het meest voor, bij een tiende van de bevolking. Ook in Wageningen en Diemen wonen verhoudingsgewijs veel mensen die geen stem uit mogen brengen. Het bericht 840.000 jongeren stemmen komende verkiezingen voor eerste keer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen