Albert van de Scheur wint Zonnedakaward 2021

Foto: ©De A

Ruim 44.000 nieuwe panelen op zonnedaken telden de Taskforce Zonne-energie en energiecoöperatie deA. 2021 is daarmee een topjaar voor zon-op-dak in gemeente Apeldoorn. Transport- en hijsspecialist Albert van de Scheur kreeg de Zonnedakaward Apeldoorn 2021. Met het zonnedak wekt Van de Scheur meer elektriciteit op dan het bedrijf gebruikt.

Zelf opwekken en zelf gebruiken

Het hijs- en transportbedrijf Albert van de Scheur legde op de hoofdlocatie Tweelingenlaan meer dan 320 zonnepanelen. Die wekken meer elektriciteit op dan de 3 locaties, de elektrische heftrucks, compactkranen en auto’s verbruiken. Albert van de Scheur is ook actief betrokken bij het smart-gridinitiatief op het bedrijventerrein Apeldoorn-Noord. Doel hiervan is om als bedrijventerrein zelf energie op te wekken, op te slaan en te leveren aan de elkaar. Directeur Peter Schoenmaker van Albert van de Scheur kreeg de award uit handen van de jury: Anne ten Brummelhuis van de Taskforce Zonne-energie en Erik Vos van deA.

Van groot tot klein

deA en de Taskforce Zonne-energie stellen jaarlijks een lijst op met gerealiseerde zonnedaken. In totaal kwam de jury 44 installaties op het spoor en werden er ruim 44.000 panelen gelegd. Ze leveren daarmee een jaarlijks vermogen van circa 15 kWp. De installaties variëren van grootte: het grootste zonnedak, 14.000 panelen, ligt aan Laan van Zodiak, het pand waarin Liander gevestigd is. Welkoop legde 6380 panelen en Preco 3800.  Ook veel kleinere zonnedaken werden geïnstalleerd zoals bij sportvereniging AGOVV (160 panelen) of Juice Solutions (59 panelen). Op 23 scholen werden in totaal 2506 panelen geplaatst in 2021.

Loohorst en Kiwa genomineerd

Van deze lijst werden in de afgelopen weken 3 opvallende initiatieven genomineerd voor de Zonnedakaward. Behalve Albert van de Scheur zijn dat Residence Loohorst (624 panelen) en Kiwa (1000 panelen). De vve van de Loohorst bereikte overeenstemming met de ruim 150 leden voor het plaatsen van panelen die de gemeenschappelijke voorzieningen van energie voorzien. De Loohorst laat zien dat het ook voor grote vve’s mogelijk en haalbaar is zonne-energie op te wekken.
Kiwa legde bij renovatie het dak vol om daarmee 10 procent van de eigen energie op te wekken. In totaal wekt het test- en certificeringsbedrijf 20 procent van de energie zelf op. De overige energie komt van duurzame bronnen in Nederland.

Groei woningen, bedrijven en zonneweides

Jurylid Erik Vos: “De groei van energieopwek in Apeldoorn zet zich niet alleen door op daken van bedrijven en organisaties, maar ook op daken van woningen en zonneparken. Dat is mooi, want we hebben ze allemaal hard nodig.”
Anne ten Brummelhuis: “De cijfers van het CBS zijn alleen over het eerste halfjaar van 2021 bekend. Maar op basis van de lijst die wij bijhouden, verwachten we dat het aantal zonnepanelen op daken en bij zonneweides met wel 36 procent is gegroeid in 2021.
Om deze groei door te zetten, is het wel belangrijk dat initiatiefnemers hun stroom kunnen blijven terugleveren op het net. Dat is niet altijd meer vanzelfsprekend. Naast het verzwaren van het elektriciteitsnet, zijn het slim gebruiken en opslag van energie belangrijke oplossingen.”

Zonnedakaward Apeldoorn

De Zonnedakaward Apeldoorn is een initiatief van energiecoöperatie deA in samenwerking met de Taskforce Zonne-energie van gemeente Apeldoorn. De actie geeft jaarlijks een award aan een bedrijf of organisatie die zich door de installatie van zonnepanelen (en eventueel andere duurzame maatregelen) op een bijzondere manier heeft ingezet voor een duurzaam en toekomstbestendig Apeldoorn. Personen, bedrijven en organisaties die meer dan 50 panelen installeren, kunnen zich hiervoor aanmelden op www.de-a.nl/zonnedakaward

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen