Ruim 600 hennepkwekerijen opgerold in 2021

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

In 2021 hebben we samen met de politie 633 hennepkwekerijen ontdekt waarbij sprake was van energiediefstal. Daarvan waren er 172 in Gelderland. Daarbij is 31,9 miljoen kilowattuur (kWh) illegaal aan stroom afgetapt. Dit is bijna net zoveel als jaarlijks door 10.000 huishoudens wordt verbruikt.

Ruim 600 hennepkwekerijen

Het aantal ontdekte hennepkwekerijen in Liandergebied ligt hoger dan in 2020. Ondanks de maatregelen rond het coronavirus konden in 2021 bijna 50 hennepkwekerijen meer worden opgerold. Door intensievere samenwerking met politie en gemeenten en door gezamenlijk op te trekken in de verschillende onderzoeken, kwamen meer hennepkwekerijen in beeld. In die onderzoeken worden vermoedens van hennepkwekerijen onder andere onderzocht op basis van informatie afkomstig van het elektriciteitsnet. Door de intensieve samenwerking verwachten wij voor dit jaar dat nog meer hennepkwekerijen kunnen worden opgespoord.

Maatschappelijke kosten

Het aantal hennepkwekerijen dat jaarlijks wordt ontdekt is vermoedelijk maar een fractie van het totale aantal. Geschat wordt dat er in het verzorgingsgebied van Liander ongeveer 8.000 hennepkwekerijen zijn gevestigd. De schade van energiediefstal loopt daarbij op tot ruim 20 miljoen euro per jaar. Liander wil energie voor iedereen beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden. Wanneer de schade niet kan worden verhaalt op degene die de elektriciteit illegaal heeft verkregen, worden de kosten hiervan doorbelast in de nettarieven en draaien uiteindelijk alle elektriciteitsgebruikers hier voor op.

Brandgevaarlijk

Veel hennepkwekerijen maken gebruik van een illegale aansluiting op het elektriciteitsnet. Naast dat dit verboden is, zijn veel van deze aansluitingen ook amateuristisch aangelegd. Hennepkwekerijen leiden tot zeer brandgevaarlijke en soms levensbedreigende situaties. Installaties die vaak wel tot 18 uur per dag aanstaan, hebben een grote kans op oververhitting met smeltende kabels, kortsluiting en elektrocutie tot gevolg. Zeker waar hennepkwekerijen in woonwijken zijn gevestigd worden omwonenden, die vaak van niks weten, in gevaar gebracht. Daarnaast kan energiediefstal leiden tot storingen waardoor de energielevering in gevaar komt.

Melden belangrijk

Het opsporen van energiediefstal heeft een hoge prioriteit. Liander roept daarom iedereen op om bij een vermoeden hiervan een melding te maken bij de politie (0900-8844) of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Een hennepkwekerij is onder andere te herkennen aan een permanent vreemde geur rond het pand, blijvende condensvorming op de ramen of continu verduisterde ramen en deuren. Een overzicht van alle signalen is te lezen op de website van Meld Misdaad Anoniem.

Regionale cijfers

Het aantal van 633 opgespoorde hennepkwekerijen is verdeeld over ons verzorgingsgebied. Hieronder zijn de aantallen per provincie weergegeven en de top 5 van gemeenten met de meest opgespoorde hennepkwekerijen.

Cijfers per provincie

Noord-Holland: 310

Gelderland: 172

Flevoland: 67

Friesland: 47

Zuid-Holland: 37

Top 5 gemeenten

Amsterdam: 135

Arnhem: 41

Almere: 36

Nijmegen: 21

Lelystad: 20

Bekijk ook deze video over dit bericht die is gemaakt i.s.m. de politie.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen