Mooie fietsroutes bij Apeldoorn voor e-bikes door knooppunten en fijne plekken

Foto: ©Pixabay

Fietsen op mooie paden door het groen. Met als bestemming een fijn terras om er te pauzeren, eventueel de accu van de e-bike op te laden en iets lekkers te nuttigen. Wie wil dat nou niet?

Mooie fietsroutes bij Apeldoorn

Rondom Apeldoorn heb je legio mogelijkheden en keuze uit routes door de natuur en pittoreske dorpjes en koninklijke gebouwen bij de kroondomeinen van Het Loo. Wat dacht je van een tochtje vanuit Beekbergen naar de lieflijke IJssel? Of fiets vanuit Apeldoorn richting Hoenderloo voor een prachtige route door de natuur. Nationaal Park de Hoge Veluwe is op fietsafstand en bezaaid met fiets- en wandelroutes. Ontdek op de rand van de Veluwe Otterlo en Soeren om onderweg te genieten van stuifzandgebieden, vennen en loofbosjes. Op de rand van de Veluwe tref je het allemaal binnen fietsafstand. Al wordt die afstand met een elektrische fiets steeds verruimd. Want moeiteloos een flinke tocht ondernemen is met de e bike een peulenschilletje.

Fietsknooppunten

De mooiste routes hoef je niet allemaal zelf te bedenken. Met de fietsknooppunten zijn ze al voor de toerist uitgestippeld. Deze fietsknooppunten zijn een bewegwijzeringssysteem voor de recreatieve fietsers. Deze regionale fietsroutes zijn steeds met elkaar verbonden en kunnen aan elkaar gekoppeld gefietst worden. Je kunt de knooppunten herkennen aan de witte borden met steeds in groen aangegeven nummers. Op overzichtsborden langs de routes kun je de route plannen, controleren of hervatten. Het garandeert je dat je de mooiste uitzichten te zien krijgt vanaf de beste wegen en paden voor fietsers. Rustig en veilig fietsen waarbij je op de mooiste plekjes van Nederland komt. Ook Duitsland en België kennen inmiddels zo’n systeem. Op internet zijn er kant en klare routes te downloaden, of stel zelf een route samen. In ons land kom je dan al snel uit bij een fijn restaurant of gezellig terras. Ook niet onbelangrijk. Verdwalen is haast onmogelijk.

Veilige fietspaden met sterrensysteem

Sinds 2017 heeft de ANWB een systeem ontwikkeld om de veiligheid van fietspaden in kaart te brengen, CycleRAP. Om zo de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren, want bij de vele fietsverkeer ongevallen blijkt de staat van het wegdek of de inrichting van de weg of pad een grote rol. Paaltjes op de weg, stoepranden, boomwortels en slecht wegdek worden gemonitord. Het systeem geeft de gebruiker inzicht in de verkeersveiligheid voor de fietsers. Hiermee kunnen gemeenten en provincies (de wegbeheerders) de weg veiliger maken. Daarmee kan geld om de verkeersveiligheid te verbeteren effectiever worden ingezet. Hoe meer sterren de route heeft gekregen, hoe veiliger.

Ook scholieren steeds vaker op elektrische fiets

Het stoffige imago is er onderhand van af. De e-bike is niet alleen voor de recreant. De elektrische fiets is vooral op het platteland een uitkomst voor schoolgaande jeugd. Sommige jongeren moeten op hun schooldagen zomaar twee keer een afstand tot 20 kilometer overbruggen. Dat is niet niks. Een aanslag op je tijd en je energie. Gezond, dat wel. Toch kiezen steeds meer ouders ervoor om voor hun tiener te ontzien en gaan een elektrische fiets aanschaffen. Zonder al te veel inspanning kunnen ze zich dan razendsnel verplaatsen om naar school te gaan. Niet alleen die eigenschap van snel en gemakkelijk vervoer is een drive. De hippe en kleurrijke uitvoeringen waarin deze e bikes tegenwoordig te koop zijn, doen de rest. Gezond en milieuvriendelijk op de koop toe. Welke jongere wil dat nou niet? Voor de ouders die het moeten bekostigen, of de student die het zelf betaalt, is het een serieuze investering. Maar als je daarmee de bespaarde OV kosten verrekent, kan het uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen