CBS: jongeren minder vaak verdacht van woninginbraak

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Het aantal jongeren dat wordt verdacht van woninginbraak is de afgelopen tien jaar sterk afgenomen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Jongeren minder vaak erbij

In 2012 was nog ongeveer de helft van de inbrekers jonger dan 25 jaar, nu is dat bij een derde van de inbraken het geval. De gemiddelde leeftijd van een woninginbreker is gestegen van 28 tot 31,5 jaar. Ook het totale aantal inbraken neemt af. In 2021 werden ruim tweeduizend mensen verdacht van inbraak, bijna een kwart (24 procent) minder dan het jaar daarvoor. In tien jaar tijd is het aantal inbraken en verdachten van die inbraken zelfs met 75 procent afgenomen. Er worden ook minder mensen verdacht van een gewelds- of seksueel misdrijf. In 2021 ging het om een afname van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Invloed corona

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar de invloed die de coronapandemie op criminaliteit had. Maar volgens het statistiekbureau is het wel aannemelijk dat er een verband is tussen de coronamaatregelen en de criminaliteitscijfers. Zo werd de kans op een woninginbraak de afgelopen twee jaar verkleind, bijvoorbeeld door het vele thuiswerken en de horecasluiting.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen