Drie miljoen tompouces op dat hele kleine stukje aarde

Foto: ©Canva/MAximaal Sales

Koningsdag zonder miljoenen Oranje Tompouces; de tompouce is Nederlands meest populaire Koningsdaggebakje, net zoals de koning zelf, 55 jaar oud, door Wim Meijer

Tompouce

Sommige dingen zijn al zo lang een traditie, dat velen van ons inmiddels vergeten zijn waar die traditie vandaan komt. Koningsdag is een dag die vol zit met dat soort tradities, zoals vuurwerk, kermis, vrijmarkt en… tompouces. ORANJE tompouces wel te verstaan! Want die ‘gewone’ rose tompouces bestaan inmiddels al 371 jaar.

Drie miljoen tompouces

Oranje Tompouces, ze zijn ieder jaar op 27 april niet aan te slepen. Ga maar na: HEMA is ongeveer Nederlands hofleverancier op dit gebied en is alleen al goed voor zo’n miljoen oranje tompouces op Koningsdag. En dan hebben we grootgrutter Albert Heyn die geen harde cijfers geeft, maar wel stelt enkele honderdduizenden doosjes rond Koningsdag te verkopen. Weet dat in een doosje 4 tompouces zitten, dan kom je ook al snel op 800.000 stuks. En dan hebben we het nog niet eens over de andere supermarkten en alle lokale banketbakkers. De waarheid zou dus zomaar tussen de 2 en 3 miljoen tompouces kunnen liggen.

Niet echt makkelijk

Eigenlijk wonderlijk dat een zo ‘onhandig’ gebakje zo populair is geworden. Want ik weet niet hoe het u vergaat, maar bij mij is de combinatie van een gebaksvorkje en een tompouce een regelrechte ramp. Maar wellicht dat het gezien wordt als een internationale uitdaging, want de tompouce (maar dan de gewone rose) is ook in andere landen, en al heel lang, populair. Zo dateert de eerste tompouce van 1651 en komt uit Frankrijk waar het toen het levenslicht zag onder de naam ‘millefeuille’.

Populairder

In Nederland nam de tompouce een vlucht in 1932 toen de HEMA het gebakje opname in het assortiment. Maar daarmee was het nog niet het populairste Koningsdaggebakje. Dat kwam op 27 april 1967, op de dag dat Willem Alexander werd geboren. Waar Nederland gewend was om bij geboorten beschuit met muisjes te eten, bleek dat bij het Koningshuis op die heugelijke dag het gortdroge beschuitje had plaatsgemaakt voor de tompouce… de ORANJE tompouce wel te verstaan.

Het is een gewoonte die massaal door Nederland werd omarmd, dat tot op de dag van vandaag. Ik weet niet hoe het u vandaag is vergaan, maar ik heb inmiddels twee van die oranje rakkers naar binnen gewerkt. Waarom twee? Welnu, per twee waren ze goedkoper, en ook dat is puur Hollandse traditie.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen