Bestrijding eikenprocessierups gaat van start

Foto: ©Maximaal Sales

Vanaf de eerste helft van mei beginnen we met de bestrijding van de eikenprocessierups. De haren van een eikenprocessierups kunnen soms tot ernstige allergische reacties leiden zoals jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen of luchtwegen. Om de overlast van de eikenprocessierupsen zoveel mogen te beperken maken we gebruik van een combinatie van preventieve bestrijding en het wegzuigen van nesten. Hiermee verbeteren we op de lange termijn de biodiversiteit, om daarmee de plaagdruk te verminderen.

Ecologische balans

Een goede ecologische balans is een manier om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Denk aan diverse vogelsoorten en parasitaire sluipwespen. Door bijvoorbeeld afwisselende boomsoorten, minder maaien rondom bomen en een mulchlaag rondom bomen, vergroten we schuilmogelijkheden voor dieren. Er wordt in Apeldoorn een proef gedaan met het ophangen van mezenkastjes. Ook zijn er verspreid door Apeldoorn botanische bloembollen aangeplant in de buurt van bomen. Dat geeft een kleurrijke uitstraling en helpt bovendien bij het bestrijden van de eikenprocessierups.

Preventieve bestrijding

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de ontwikkeling van de larven van de eikenprocessierups, starten we de eerste helft van mei met het preventief bespuiten van eiken met het biologische middel Xentari. Dit middel wordt met een hogedrukspuit in de boomkronen gespoten. Zo voorkomen we dat de eitjes uitgroeien tot rupsen. De prioriteit ligt bij plekken waar veel mensen komen, zoals drukke fiets -en wandelpaden maar ook bij schoolpleinen. Daarnaast nemen we locaties mee waar voorgaande jaren veel overlast van eikenprocessierupsen was. De exacte locaties zijn te vinden op de online overzichtskaart. We bespuiten dus niet alle eiken.

Eikenprocessierups gezien?

Vanaf de maanden mei, juni en juli, kunt u de behaarde rupsen aantreffen in eikenbomen. De nesten met rupsen verwijderen we uit de boom door ze op te zuigen met een soort ‘stofzuiger’. Ziet u een nest van eikenprocessierupsen in de boom en heeft de boom nog geen witte stip? Geef dit online aan ons door. Geef hierbij zo duidelijk mogelijk de locatie weer (bijvoorbeeld ter hoogte van lantaarnpaalnummer of gps-coördinaten), dat maakt het makkelijker om de boom te vinden. Bomen met een witte stip zijn al gemeld bij de gemeente.

Meer informatie

Voor meer informatie bekijk onze webpagina over het bestrijden van eikenprocessierupsen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen