Susanne is mentor: ‘Een glimlach van mijn cliënt betekent dat ik het goed doe’

mei 18 2022, 8:24 Nieuws
susanne apoeldoro
Kwetsbare mensen hebben soms wat extra hulp nodig om de regie over hun eigen leven te houden. Bijvoorbeeld een jongvolwassene met een verstandelijke beperking of een hulpbehoevende senior. Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zorgt voor werving, opleiding en ondersteuning van vrijwillige mentoren. Susanne legt je uit wat het voor haar betekent om mentor te zijn.
Stichting Mentorschap Overijsel Gelderland zoekt mentoren voor personen die door hun ziekte of beperking in bepaalde situaties moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. Voor hen is het ingewikkeld de regie te houden wanneer het gaat over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Een mentor helpt hen daarbij. Apeldoorner Susanne Rasing (67) is zo’n mentor. ”Ik haal voldoening uit het feit dat ik er kan zijn voor een ander.”

Moederziel alleen

Omdat mentoren van Stichting Mentorschap onder andere meekijken in zorgdossiers en aanschuiven tijdens een overleg met andere betrokkenen, wordt de stichting benoemd door de rechter. Vrijwilliger Susanne werd vier jaar geleden benoemd tot mentor. ”Door mijn werk in de zorg kwam ik in aanraking met ouderen die geen netwerk hebben. Ze zijn moederziel alleen en hebben alleen het zorgpersoneel om op terug te vallen. Dat vond ik heel erg.”

Uitgaan van het menselijke

”Een zorgverlener heeft het beste met iedereen voor vanuit het medische aspect. Als mentor ga ik uit van het menselijke.” Toen Susanne de stichting Mentorschap ontdekte, was ze meteen enthousiast. ”Ik deed het eerst in combinatie met mijn werk en nu ik met pensioen ben, kan ik er nog meer tijd in stoppen.”
Ze is erg blij met de begeleiding die ze krijgt. Want zodra je start als mentor, volg je trainingen en workshops van Mentorschap om jouw rol als mentor goed op te pakken. ”Het contact met mijn coördinator is ook heel prettig. Ik kan haar altijd bellen of appen als ik met een vraag zit.”
In deze video zie je precies wat een mentor doet. Lees verder onder video >

Persoonlijke band

Op dit moment geeft de Apeldoornse mentor hulp en ondersteuning aan vijf cliënten. ”Het zijn allemaal ouderen. Twee van hen begeleid ik al vier jaar”, aldus Susanne. Als eerste ga je een kennismakingstraject aan met een cliënt. Het moet natuurlijk wel goed klikken van beide kanten. Dit traject bestaat uit een aantal ontmoetingen. Is er een match? Dan ga je een persoonlijke band aan met je cliënt.

Regelmatig contact

Mentoren helpen met praktische ondersteuning en bieden een luisterend oor. Je hebt regelmatig contact met je cliënt, zorgverleners en of begeleiders. Als je cliënt nog familie of naasten heeft, informeer je hen ook regelmatig. Susanne: ”Mijn cliënten wonen in Apeldoorn. Ik bezoek ze allemaal op de fiets. Ik heb geen auto. Hoe vaak we contact hebben verschilt per cliënt en situatie. Een van mijn cliënten is dementerend. Toen het wat slechter met haar ging ben ik een poosje iedere dag langs geweest. We hebben een hele speciale band. Een andere cliënt is juist graag op zichzelf. Bij hem kom ik niet iedere week. Toch hebben we goed contact.”
Afhankelijk van de zorg- en woonsituatie overleg je ook met andere betrokkenen. Bijvoorbeeld met de huisarts en de wooncoördinator (multidisciplinair overleg). Susanne overlegt regelmatig met zorg- en activiteitenbegeleiders. ”Samen doen we er alles aan om het leven van mijn cliënten zo pijnvrij en prettig mogelijk te maken.”

Werken aan een betere toekomst

Je werkt als mentor ongeveer vier uur per maand (gemiddeld één uur per week). Dit hangt natuurlijk wel af van jouw cliënt en het doel dat jullie samen voor ogen hebben. Samen werken jullie aan een betere toekomst. Susanne: ”Het belangrijkste doel voor mijn cliënten is een kwalitatief leven leiden. Ze zitten in een nare situatie in het laatste stadium van hun leven. Ik wil ze lichtpuntjes geven. Een glimlach, stralende ogen en een leuke dagbesteding.”

Wil jij dit nu ook?

Denk jij na het lezen van dit verhaal: mentorschap is iets wat ook bij mij past? Neem contact op met Marjo Blotenburg voor al je vragen en voor meer informatie. Maak jij het verschil? Voor anderen én jezelf? Mail naar [email protected] of bel 06-82252090 of via het online contactformulier.

Meer informatie?

Nog meer weten over de rol van mentor bij Mentorschap? Luister hier naar de podcast of lees online meer over deze maatschappelijke functie.