CNV: arbeidsmigrant niet de oplossing voor personeelskrapte

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Voor het tegengaan van de krapte op de arbeidsmarkt zijn arbeidsmigranten niet de oplossing. Dat stelt vakbond CNV.

Kortzichtige oplossing

Volgens voorzitter Piet Fortuin van de bond is het naar Nederland halen van buitenlandse arbeidskrachten een “kortzichtige oplossing” die niet houdbaar is voor de lange termijn. Daarbij wijst hij ook op het jaarverslag van de Arbeidsinspectie, waaruit zou blijken dat veel arbeidsmigranten onder slechte arbeidsomstandigheden leven, zowel qua werk als huisvesting. “Meer arbeidsmigratie is niet bespreekbaar zolang zoveel Nederlanders nog aan de kant staan”, aldus Fortuin.

In eigen land kijken

Volgens de bond zou juist beter gekeken moeten worden naar het onbenut arbeidspotentieel. Volgens CNV staan zeker een miljoen mensen nog aan de kant. Dit zijn mensen die door werkgevers worden genegeerd, vaak omdat sommige groepen wat extra begeleiding nodig hebben of omdat ze ouder zijn.

Ouderen lastig aan het werk

Volgens Fortuin komen 55-plussers bijvoorbeeld nog altijd moeilijk aan de bak. “Of ze hobbelen van het ene naar het andere flexcontract tegen slechte voorwaarden. Ongekend. Juist deze groep brengt een schat aan ervaring mee en moet een fatsoenlijke baan krijgen.” Verder meent hij dat investeringen in mensen die extra begeleiding nodig hebben zich “snel” zullen uitbetalen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen