CNV pleit voor 1000 euro opleidingsgeld voor iedereen

Foto: ©Maximaal Sales

Iedere Nederlander moet dit jaar 1000 euro opleidingsgeld krijgen van het kabinet. Hiervoor pleit vakbond CNV in een manifest, dat dinsdag aan minister van Sociale Zaken Karien van Gennip wordt aangeboden.

Gigantisch rendement

Deze eenmalige investering kan volgens de vakbond tientallen miljarden euro’s aan rendement opleveren. “Nederland kampt met een steeds groter tekort aan gekwalificeerd personeel. Met een startbudget van 1000 euro krijgt iedereen de kans om zich snel te ontwikkelen en klaar te zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst”, zet CNV-voorzitter Piet Fortuin.

STAP-budget

Het CNV is kritisch over het huidige STAP-budget dat het kabinet beschikbaar stelt voor werkenden. Slechts 160.000 mensen kunnen hier gebruik van maken en juist de groep die dit het hardst kan gebruiken, vist achter het net. De vakbond pleit ervoor dat de 1000 euro wordt gestort op een aparte leerrekening.

Leerrekening

Een half miljoen werkenden beschikt volgens het CNV nu al over een leerrekening. “Wij willen dat iedereen in Nederland een leerrekening krijgt: een persoonlijk opleidingspotje waardoor mensen naar eigen keuze een opleiding kunnen volgen.” Bij slechts 6 procent van de werkenden betaalt de werkgever momenteel opleidingen buiten het eigen vakgebied, stelt de vakbond.

Veranderingen in werk

Werk verandert steeds sneller en 85 procent van de werkenden geeft aan dat hun werk de afgelopen tien jaar is veranderd, blijkt uit onderzoek van de bond. Ontwikkelingen zoals digitalisering en automatisering spelen hierin een grote rol, naast de energietransitie.

Een opleiding levert een hogere effectiviteit op door de nieuw aangeleerde kwalificaties en daarmee ook gemiddeld een hoger salaris. Zeker als de opleiding zich richt op analytische vaardigheden, waar de toekomstige arbeidsmarkt om vraagt.

Misschien zelfs hoger

“Op lange termijn kunnen de opbrengsten nog hoger zijn dan we nu berekenen. Mensen krijgen de smaak van het opleiden te pakken. Werkgevers zien de extra opbrengsten en zijn op basis daarvan graag bereid om extra te investeren. Het sneeuwbaleffect. Kortom, alleen maar winst dus”, aldus Fortuin.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen