Apeldoornse jonge mantelzorgers in beeld gebracht door Tessel Sander

Foto:

Donderdag 2 juni, tijdens de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger, vond om 17:00 uur in de Muziekkoepel in het Oranjepark de feestelijke presentatie plaats van ‘Gewone jongeren, bijzondere jeugd’.

Minimaal 25% Apeldoornse van jongeren

Een fotoboekje van Tessel Sander waarin Apeldoornse jonge mantelzorgers in beeld worden gebracht. Tessel zal het eerste exemplaar overhandigen aan Anja Prins, wethouder Gezondheid en Zorg. Apeldoorn telt zo’n 45.000 jongeren onder de 23 jaar. Tenminste 1 op de 4 van hen groeit op in een thuissituatie met één of meerdere gezinsleden met een chronische ziekte, een beperking, psychische problemen of een verslaving. Dat betekent dat er in Apeldoorn ruim 11.000 jonge mantelzorgers zijn die voor een naaste zorgen en/of zich zorgen maken over de situatie thuis.

Ondersteuning

Opgroeien als jonge mantelzorger kan voor een deel van hen zowel op de korte als lange termijn o.a. zorgen voor onzekerheid, slapeloosheid en depressie. Het is daarom belangrijk dat ze tijdig goede ondersteuning krijgen op zowel praktisch-, sociaal- en emotioneel vlak.

Fotoboekje

Het fotoboekje ‘Gewone jongeren, bijzondere jeugd’ wordt daarom verspreid onder Apeldoornse gezondheidszorgorganisaties, zodat de mensen die daar werken zich realiseren dat er jonge mantelzorgers betrokken kunnen zijn bij hun cliënten en dat ze dat tijdig signaleren. Het boekje moet hen bewustmaken van de impact die ‘het jonge mantelzorger zijn’ heeft op het leven van kinderen en jongeren.

Fotografe Tessel Sander

De foto’s in het boekje zijn gemaakt door fotografe Tessel Sander. Zij weet uit eigen ervaring hoe het is om voor een naaste te zorgen. Om de zichtbaarheid van jonge mantelzorgers te vergroten heeft ze zo’n 30 Apeldoornse jongeren geportretteerd die in dezelfde situatie zitten als zijzelf. Van een selectie van deze foto’s is een kleurrijk boekje gemaakt vol vrolijke portretten, aangevuld met quotes en interviews waarin enkele kinderen over hun bijzondere thuissituatie vertellen.

Gratis en online

Het fotoboekje ‘Gewone jongeren, bijzondere jeugd’ is gratis af te halen bij de receptie van stichting de Kap aan de Regentesselaan 2-B in Apeldoorn, of online te bekijken op www.dekap.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen