Tips en trucs tegen overlast vliegen in huis

Foto: ©Canva/MAximaal Sales

Geniet u van de zomer, maar heeft u ook zo’n hekel aan die verdomde vliegen in huis? Wij verzamelden enkele goede ouderwetse tips en trucs tegen de storende insecten.

Schoonhouden

Het belangrijkste is hygiënische omstandigheden te creëren in je huis en vooral in de keuken. Laat de afwas niet staan, hou je werkblad schoon en droog, leeg je afvalbakken regelmatig en laat geen voedselresten achter in de open lucht.

Knoflook, knoflook, Knoflook

Vliegen houden, net als vele mensen, niet van de geur van knoflook. Om vliegen op afstand te houden maak je een afkooksel van knoflook: kook verse en sappige knoflook in water. Zeef de bouillon en zet het resultaat in een kom op bijvoorbeeld je keukentafel of voor het raam.

Zoals in de Provence

Vliegen hebben een nog grotere hekel aan de geur van lavendel. Boeketjes, kaarsen, etherische oliën, je kan lavendel in allerlei vormen en manieren vinden. Met dit weer waan je je zo op vakantie in de Provence.

Kruidnagel

Kruidnagels zijn meestal een goed afweermiddel tegen vliegen (ook tegen andere insecten overigens). Het beste resultaat krijg je als er een paar in een in half gesneden ui, citroen of sinaasappel steekt. Leg alles in een kom en plaats er zo één in elke kamer van je huis. Voor een langdurig effect: herhaal elke week.

Basilicum

Andere afstotend middel: basilicum. Het heeft een aangename geur voor de meeste mensen, maar vervelend voor vliegen, dus maak je twee keer winst. Een plantje kan je overal in huis zetten, maar je kunt ook een aantal losse blaadjes in huis op strategische plaatsen achterlaten.

Azijn

Om vliegen weg te jagen, kun je ook gebruik maken van azijn. Dit kun je gebruiken op verschillende manieren: verwarm het en zet een kommetje bij het raam, of gebruik het om je ramen te wassen.

Ui

Ook de ui is een bondgenoot in de strijd tegen de vlieg. Gesneden ui of aftreksels kunnen bovenop de kast of in een bakje worden geplaatst. Je kunt ook de raamkozijnen inwrijven met ui om indringers af te weren.

Een val

De laatste twee tips zijn extremer. De eerste is zelf een vliegenval te maken. Neem een doorzichtige plastic fles en snijd de bovenkant eraf. Giet een zoete vloeistof in de onderkant, en plaats de afgesneden bovenkant er ondersteboven op. De vliegen worden aangetrokken door de vloeistof, maar kunnen niet meer uit de fles.

Plakband

De tweede ‘radicale’ tip is om kleverige anti-vlieglinten op te hangen. Als de vlieg erop plakt, kan ze niet meer weg. Vliegen zijn kuddedieren en worden aangetrokken door soortgenoten. Aarzel niet om een dode vlieg op een nieuw lint te plakken en hang het waar je veel last hebt van de indringers.

Delen

Veel van deze tips werken ook tegen andere insecten in huis. Heb jij ook nog tips? Deel ze met ons.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen