IN MEMORIAM: GORILLA GYASI

Foto: ©Apenheul

Helaas een verdrietig bericht vanuit Apenheul: vandaag is gorilla Gyasi, moeder van Kiango, overleden.

IN MEMORIAM: GORILLA GYASI

Gyasi was de afgelopen week niet helemaal fit. De laatste dagen ging haar gezondheid snel achteruit en werd ze erg ziek. Ondanks alle zorg van de verzorgers en de dierenarts heeft ze het niet gered. Uit onderzoek is gebleken dat Gyasi een bacteriële infectie had. Ze is 20 jaar geworden. Met de andere gorilla’s in de groep gaat het goed en zij worden goed in de gaten gehouden. Zij zijn momenteel gewoon zichtbaar voor publiek.

Over Gyasi

Gyasi is 20 jaar geleden in Apenheul geboren. Ze was een dochter van Dalila en zilverrug Bongo, één van de gorilla-iconen in Apenheul. Gyasi kenmerkte zich van jongs af aan al door haar sterke karakter. Ondanks dat ze de jongste dame in de groep was, was ze met al haar pit en soms rebelse streken een dame waar ook de oudere gorilla’s rekening mee hielden. Gyasi werd in 2011 voor het eerst moeder van dochter Tayari, die in november 2019 naar Taipei Zoo verhuisde. In 2020 beviel Tayari van een zoon en was Gyasi ook oma. Gyasi had een goede band met alle gorilla’s en ook gorillaleider Bao Bao. In februari 2021 beviel zij van hun zoon Kiango. Sinds de geboorte van Kiango, waar ze haar handen vol aan had, was ze wat rustiger geworden.

Impact op de groep waarschijnlijk gering

Met het overlijden van Gyasi zal de groep moeten wennen aan de nieuwe samenstelling, maar dit heeft naar verwachting geen grote impact. Voor Bao Bao, door de goede band die hij met haar had, en haar zoontje Kiango van 1,5 jaar zal de verandering wel groter zijn. De zorg voor een jong wordt in een gorillagroep gedeeld. Kiango gaat goed om met de andere dieren in de groep en zoals het er nu naar uitziet nemen zij de zorg voor hem nu ook over.

Een groot gemis

Voor Apenheul en de dierverzorgers in het bijzonder is het overlijden van Gyasi een groot verlies. We zullen haar missen!

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen