1 op 5 kinderen gaat niet op controle, moet de schooltandarts weer terugkomen?

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Minister Carola Schouten van Armoedebeleid wil daarom dat de schooltandarts weer terugkeert, om zo kinderen uit arme gezinnen weer toegang tot deze vorm van zorg te geven.

1 op 5 kinderen gaat niet op controle

De beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen KNMT is “in principe geen voorstander” van de inzet van schooltandartsen. Dat zegt KNMT in een reactie op de plannen van minister Carola Schouten (Armoedebeleid) om weer tandartsen naar de scholen te sturen, omdat lang niet alle kinderen nu regelmatig mondzorg krijgen, hoewel die voor minderjarigen in het basispakket zit. Eerder werd een motie in de Tweede Kamer aangenomen om te kijken naar de mogelijkheden voor de terugkeer van de schooltandarts.

Aandacht is welkom

De organisatie “verwelkomt” echter wel degelijk de aandacht die minister Schouten schenkt aan mondzorg voor mensen die met name om financiële redenen geen tandarts bezoeken. Bij het bereiken van kinderen die nu geen eigen tandarts hebben kunnen scholen wel een belangrijke rol spelen, zegt de KNMT. Ook de consultatiebureaus zouden volgens deze organisatie ouders moeten wijzen op de tandarts. De KNMT ziet ook heil in publiekscampagnes en vindt verder dat alle zorgverzekeraars ouders beter moeten attenderen op het feit dat een bezoek aan de tandarts voor 18-minners gewoon in het basispakket zit.

Onvoldoende tandartsen, assistenten en mondzorgverleners

De tandartsbranche wijst er verder op dat er eigenlijk onvoldoende tandartsen en andere mondzorgverleners zijn. Daarom zou het aantal opleidingsplekken met honderd per jaar moeten worden uitgebreid en er misschien ook een nieuwe opleiding in Rotterdam moeten worden begonnen.

Hoop al in gang gezet

De beroepsorganisatie wijst er verder op dat er al allerlei plannen worden gesmeed om mondzorg bereikbaar te maken voor iedereen. Ze noemt de Mondzorgalliantie bestaande uit de KNMT, NVM-mondhygiënisten en organisatie van tandprothetici ONT, ministeries, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Zorgverzekeraars Nederland, die met ideeën voor lokaal maatwerk wil komen. Verder wordt gewezen op een aankomend actieplan onder de titel Op weg naar een mondgezonde generatie, waaraan meerdere betrokken partijen nu werken.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen