Burgemeesters praten opnieuw over opvang vluchtelingen

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De opvang van vluchtelingen in Nederland blijft een gespreksonderwerp voor de burgemeesters.

Burgemeesters praten weer over opvang

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio heeft het maandagavond weer op de agenda staan. De burgemeesters willen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) opnieuw duidelijk maken dat asielopvang geen taak van gemeenten is. Van der Burg neemt deel aan het beraad.

Tot 1 oktober inspannen

De veiligheidsregio’s hebben aan het begin van de zomer beloofd dat ze zich tot 1 oktober zouden inspannen voor veel extra noodopvangplaatsen voor asielzoekers die niet in Ter Apel terechtkunnen. Maar daarna is het ook direct afgelopen, aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. De gemeenten hebben er geen menskracht en geld meer voor en het Rijk heeft dan de tijd gehad om met een structurele oplossing te komen. Die is nog niet in zicht overigens.

Ook opvang Oekraïners taak Rijk

Ook de opvang van Oekraïners die vluchten voor de oorlog kan geen permanente taak voor gemeenten worden, vindt het beraad. Er zijn nu nog genoeg opvangplekken, maar als er meer Oekraïners naar Nederland komen misschien niet meer. De opvang drukt ook op gewone gemeentelijke taken. De burgemeesters gaan dat probleem voorleggen aan Van der Burg. Het bericht Burgemeesters praten opnieuw over opvang vluchtelingen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen