Groeiende vraag naar vrijwillige mantelzorgondersteuning

Terwijl mevrouw rustig de boodschappen doet, gaat een vrijwilliger van de Kap een eindje wandelen met haar man.
Terwijl mevrouw rustig de boodschappen doet, gaat een vrijwilliger van de Kap een eindje wandelen met haar man.
Foto: ©De Kap

Als gevolg van vergrijzing en personeelstekorten in de zorg neemt het aantal ouderen dat noodgedwongen thuis blijft wonen toe.

Groeiende vraag

Bij MantelzorgNL, de belangenvereniging voor mantelzorgers, krijgen ze steeds vaker van mantelzorgers te horen dat er geen professionele zorg meer beschikbaar is. De club maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling, juist ook omdat het kabinet in de toekomst nog zwaarder wil gaan leunen op deze informele zorg.

Vervangende zorg

Uit onderzoek blijkt dat er bij mantelzorgers, naast logeeropvang en dagbesteding, vooral veel behoefte bestaat aan zogenaamde ‘aanwezigheidszorg’; een vorm van vervangende zorg waarbij iemand bij de naaste thuis blijft zodat de mantelzorger even iets voor zichzelf kan doen. Hierbij spelen vrijwilligers een belangrijke rol. Veel inwoners van Apeldoorn willen zich graag belangeloos een paar uurtjes per week inzetten voor een ander. Dat bleek wel tijdens de ‘Proeverij voor Vrijwilligerswerk’ vorige week in Omnisport. “En die vrijwilligers hebben we hard nodig”, zegt Miranda Berenschot, mantelzorgconsulent bij stichting de Kap.

Meer hulpvraag

“Ieder jaar krijgen we meer hulpvragen. Met name van mantelzorgers die er even tussenuit willen. Met een gerust hart even weg kunnen omdat je weet dat er goed voor je naaste gezorgd wordt door een ervaren en goed getrainde vrijwilliger, is heel belangrijk voor mantelzorgers”, weet Miranda. “Zo kunnen ze nieuwe energie opdoen en de zorg voor hun naaste beter en langer volhouden.” Ze wil graag voor eind van dit jaar nog 25 hulpvragers koppelen aan een vrijwilliger. “Maar daar hebben we wel voldoende vrijwilligers voor nodig.”

Geïnteresseerd

Daarom nodigt ze Apeldoorners die niet in de gelegenheid waren de Proeverij te bezoeken, maar wel belangstelling hebben voor vrijwilligerswerk, uit om langs te komen bij de informatiebijeenkomst die de Kap regelmatig organiseert. De eerstvolgende bijeenkomsten zijn op donderdag 20 oktober van 10:00 tot 11:00 uur en op woensdag 9 november van 19:00 tot 20:00 uur in het gebouw van de Kap aan de Regentesselaan 2-B. U kunt ook vrijblijvend een gesprek aanvragen. Bel voor meer informatie 055 529 55 20.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen