Hoe krijg je de € 190 korting op je energierekening?

Foto: Pixabay

Hoe je de € 190 korting op je energierekening krijgt in november en december, hangt af van je energieleverancier. Je kunt dit niet zelf bepalen.

Hoe krijg je de € 190 korting op je energierekening?

De Rijksoverheid zette het op een rij. De energieleverancier kan op vijf verschillende manieren de € 190 korting per maand aan je betalen.

Dit kan door per maand:

  • € 190 aan je over te maken
  • € 190 van je voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen; een deel van de € 190 aan je over te maken. En het andere deel van je voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen
  • € 190 van een openstaande rekening of betalingsrekening af te halen
  • € 190 aan je over te maken nadat u het contract beëindigt.

Je energieleverancier laat je zo snel mogelijk weten hoe je het geld krijgt.

Recht op korting bij een kleinverbruiksaansluiting

Iedereen die op de 1e dag van de maanden november en december een kleinverbruikaansluiting heeft voor elektriciteit, krijgt die maand € 190 korting. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of café. De korting geldt dus niet voor bijvoorbeeld een garagebox met een aparte aansluiting en eigen energiecontract. Als je achter de meter nog een aparte meter hebt voor bijvoorbeeld een elektrische auto, krijg je het bedrag alleen voor de hoofdaansluiting.

Geen korting bij een grootverbruikaansluiting

Als je met meerdere huishoudens op een grootverbruikaansluiting bent aangesloten, krijg je geen korting. Bijvoorbeeld bij een collectief energiecontract. Dat komt omdat niet snel vast te stellen is of en hoeveel huishoudens er achter een grootverbruikaansluiting zitten. Het kabinet zoekt nog naar een oplossing voor huishoudens met zo’n gezamenlijke aansluiting, om hen wel te laten profiteren van het prijsplafond per 1 januari 2023.

Net gewisseld van energieleverancier?

De energieleverancier waar je op 1 november 2022 een contract mee hebt, betaalt je de tegemoetkoming over november. De energieleverancier waar je op 1 december 2022 een contract mee hebt, betaalt je de tegemoetkoming over december.

Net verhuisd?

Als je op de 1e dag van de maand een energiecontract had, krijg je voor die maand de korting. Daar zorgt de energieleverancier voor. Ook als je in de tussentijd bent verhuisd en misschien ook bent overgestapt naar een andere leverancier.

Twee verschillende leveranciers voor gas en elektra?

Je krijgt de € 190 korting op de energierekening in november en december van je leverancier voor elektriciteit. Het bedrag wordt namelijk verrekend met de elektriciteitsaansluiting en niet met de gasaansluiting.

Met een energierekening lager dan € 190. krijg je dan geld terug?

Ja. De tegemoetkoming van € 190 is niet afhankelijk van de hoogte van je energierekening. Je krijgt de tegemoetkoming dus ook als je energierekening lager is dan € 190.

Als je het geld niet nodig hebt, mag je dan weigeren?

Nee, dat kan niet. De energieleveranciers krijgen van de overheid een bedrag voor alle klanten die recht hebben op de korting. Je energieleverancier is verplicht om de korting aan je door te geven. Je mag natuurlijk wel besluiten om het geld niet zelf te houden en er iets mee te doen wat je goed vindt.

En als je energieleverancier niet meedoet?

De overheid werkt samen met de energieleveranciers om ervoor te zorgen dat iedereen die er recht op heeft de tegemoetkoming krijgt. Toch kán een energieleverancier ervoor kiezen om niet deel te nemen aan de regeling. Dat betekent dan dat klanten de tegemoetkoming niet krijgen. Je kunt uw energieleverancier om uitleg vragen. Het bericht Hoe krijg je de € 190 korting op je energierekening? verscheen eerst op Beuningen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen