Koophuizen 1 procent goedkoper in november, vierde daling op rij

Foto: Pixabay

De huizenprijzen zijn in november met 1 procent gedaald vergeleken met de voorgaande maand, maakten het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Vierde daling

Het gaat om de vierde maandelijkse daling op rij. In november lagen de prijzen van koopwoningen nog wel 4,9 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Maar dat is de laagste prijsstijging op jaarbasis in ruim zes jaar. Een maand eerder bedroeg de stijging nog 7,8 procent.

Prijzen

De gemiddelde prijs van een woning bedraagt volgens de laatste cijfers 423.124 euro, bijna 5000 euro minder dan een maand eerder. Volgens het Kadaster verwisselden in november 15.146 woningen van eigenaar, bijna 6 procent minder dan vorig jaar. Tot en met november zijn er dit jaar 171.767 huizen verkocht. Dat is ruim 16 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De huizenprijzen staan al maanden onder druk, vooral als gevolg van de opgelopen hypotheekrente. Daardoor kunnen mensen nu minder lenen. Daarbij is de koopkracht van mensen afgenomen als gevolg van de hoge inflatie. De prijzen van koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus dit jaar. Daarna zijn de prijzen vier maanden op rij gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 zijn de prijzen nu nog altijd bijna verdubbeld (plus 95 procent).

Overal

Volgens Makelaarsland versnelt de afkoeling op de woningmarkt nu ook in de grote steden. “Waar de grote steden zich lange tijd weinig aantrokken van afkoeling op de woningmarkt, is nu ook daar een kentering zichtbaar. Het overbieden neemt behoorlijk hard af sinds de zomer”, constateert de makelaarsorganisatie. Ook het aantal bezichtigingen daalt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, voor de negende maand op rij. “Vorig jaar was zo’n extreem jaar op de woningmarkt. Die gekte verdwijnt nu wat naar de achtergrond, omdat de koper door de gestegen rente en energiekosten simpelweg minder kan en wil lenen. Verkopers zullen daar ook aan moeten wennen”, stellen de makelaars.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen