Genootschap burgemeesters: lokaal vuurwerkverbod niet te handhaven

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Een lokaal afsteekverbod van vuurwerk is “zoals te verwachten was” niet te handhaven. “Landelijk, eenduidig beleid hierop is nodig”, zegt Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Genootschap burgemeesters

Een vuurwerkverbod is volgens de beroepsvereniging “alleen effectief als dit voor heel Nederland geldt en er voldoende capaciteit is voor zowel handhaving als voor de afhandeling van zaken en de vervolging van verdachten”. “De handhaving begint overigens aan de grens en niet alleen lokaal”, meent Spies, die zelf burgemeester is in Alphen aan den Rijn. Het genootschap reageert daarmee op het vuurwerkverbod dat tijdens de jaarwisseling gold in twaalf gemeenten, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Soest, Apeldoorn en Haarlem. Desondanks werd daar toch massaal vuurwerk afgestoken. “Dit was de eerste jaarwisseling zonder ‘knallen en pijlen’”, aldus Spies. “We zijn benieuwd wat de effecten hiervan zijn geweest: leidt dit tot minder overlast en schade en letsel?” Een evaluatie moet dat volgens het genootschap duidelijk maken.

Ook genieten

Ze zegt verder zich te realiseren dat velen tijdens de jaarwisseling hebben genoten van het afsteken van en kijken naar het consumentenvuurwerk. “Tegelijkertijd is het de vraag of de nadelen in termen van schade, letsel en overlast en de veel te grote inzet van politie, hulpdiensten en gemeenten nog in verhouding staan tot het plezier dat aan het op deze manier vieren van de jaarwisseling wordt beleefd.” Spies pleit er dan ook voor om stapsgewijs toe te gaan naar een andere manier van vieren van de jaarwisseling “die voor iedereen weer een feest kan zijn”.

Linkse partijen: snel verder met wetsbehandeling vuurwerkverbod

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen na het kerstreces snel verder met de behandeling van hun wetsvoorstel voor een vrijwel volledig verbod op consumentenvuurwerk. De afgelopen jaarwisseling heeft volgens de partijen duidelijk gemaakt dat het uitbannen van alleen het zwaarste vuurwerk te weinig effect heeft op de veiligheid. Het wetsvoorstel waarmee straks alleen nog het allerlichtste vuurwerk is toegestaan – denk aan sterretjes en knalerwtjes – werd afgelopen voorjaar al besproken in de Tweede Kamer. Het bleek nog lang niet op voldoende steun te kunnen rekenen. Sommige partijen wilden eerst afwachten hoe eerdere aanscherpingen van de regels zouden uitpakken.

Nog niet eerder getest

Het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen was immers nog niet echt in de praktijk getest, doordat de voorgaande twee jaarwisselingen een algeheel vuurwerkverbod van kracht was. Daarmee wilde het kabinet voorkomen dat de gezondheidszorg, die al zwaar gebukt ging onder de coronapandemie, nog verder zou worden belast. Van de partijen die twijfelden is vooralsnog alleen D66 nu al overtuigd van de noodzaak van een definitief verbod. De lokale verboden in sommige gemeenten hebben volgens Kamerlid Hanneke van der Werf niet gewerkt. Ook wijst zij erop dat vuurwerk dat ook onder de strengere regels nog is toegestaan, toch veel slachtoffers heeft gemaakt. “Wij vinden het logisch om nu landelijk eenduidige regels in te stellen, dat is ook de wens van de politie”, zegt Van der Werf. Zij erkent dat de handhaving daarvan niet direct vlekkeloos zal verlopen. Maar dan nog is dat volgens haar “beter dan de huidige situatie”.

Steviger aanpak illegaal vuurwerk

Ook met de steun van D66 is een meerderheid nog allerminst zeker. Rechtse oppositiepartijen als PVV, FVD, JA21 en Groep-Van Haga vinden vuurwerk een traditie die behouden moet blijven. VVD en CDA willen evenmin aan een verbod. Zij hameren liever op een stevige aanpak van illegaal vuurwerk en van relschoppers die bijvoorbeeld hulpverleners bekogelen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver doet een beroep op alle partijen om het voorstel toch te steunen. Hij noemt het aantal slachtoffers “veel te hoog”. Fractieleider Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren noemt vuurwerk gezien de vele ongelukken en de angst en stress bij dieren “geen traditie om trots op te zijn”. Het bericht Genootschap burgemeesters: lokaal vuurwerkverbod niet te handhaven verscheen eerst op Nieuws.nl. Het bericht Linkse partijen: snel verder met wetsbehandeling vuurwerkverbod verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen