Kunnen goede voornemens een maatschappelijk probleem oplossen?

Foto: ©Mentorschap/ANN

De start van een nieuw jaar is vaak ook de start van goede voornemens. De meeste voornemens zijn persoonlijk van aard en hebben uitsluitend betrekking op de persoon in kwestie. Toch worden voornemens steeds vaker ingezet om maatschappelijk effect te hebben: mensen willen meer aandacht en tijd besteden aan naasten of andere keuzes maken om bewuster met milieu en leefomgeving om te gaan. Januari is vaak ook de start voor het oppakken van nieuwe bezigheden. Bijvoorbeeld beginnen met een nieuwe hobby of een vrijwilligersfunctie waarin je van waarde kunt zijn voor een ander. In januari zien vrijwilligersorganisaties dan ook een toename van aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers. Eén van deze organisaties is Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland.

Omdat er een groeiende vraag is naar wettelijk vertegenwoordigers binnen de zorg, is Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland doorlopend op zoek naar vrijwilligers die mentor willen worden. Mensen die niet, of maar voor een deel, hun eigen belangen kunnen behartigen, kunnen een beroep doen op een mentor. Het gaat voornamelijk om mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een psychiatrische stoornis of personen binnen de psychogeriatrie. Zo kunnen ze grip houden op hun eigen leven en bijvoorbeeld samen met de mentor belangrijke beslissingen nemen.

Een van de redenen voor de groeiende vraag binnen de ouderenzorg is de vergrijzing in Nederland. Ouderen die een mentor nodig hebben lijden veelal aan een geriatrisch ziektebeeld zoals dementie of de gevolgen van een hersenbloeding of beroerte. Het aantal mensen met dementie is door de vergrijzing bijvoorbeeld vervijfvoudigd van 50.000 in 1950 tot ruim 280.000 personen nu.

Maar ook binnen de gehandicaptenzorg en psychiatrie neemt de vraag naar mentoren toe. Voor mensen met een klein netwerk en/of geen familie kan het langer zelfstandig wonen leiden tot een risicovolle situatie. Zij kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met eenzaamheid en een verslechtering van gezondheid die niet (op tijd) wordt gesignaleerd.

Verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leven, zoals de Nederlandse regering stimuleert, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige personen kunnen niet goed (meer) voor zichzelf opkomen en hebben geen familie of naasten om op terug te vallen.

De goede voornemens van nieuwe vrijwilligers binnen Stichting Mentorschap zullen zeker leiden tot betekenisvol vrijwilligerswerk. Daarnaast lossen alle nieuwe mentoren samen een deel van de vraag naar wettelijk vertegenwoordigers op.

Dit filmpje geeft een goed beeld over de taak van een mentor: introductie Mentorschap

Samen met Netwerk Rondom heeft Mentorschap Nederland ook een podcast gemaakt over mentorschap in de praktijk. Wat houdt het in? En vooral: hoe wordt het ervaren? Het resultaat zijn twee prachtige gesprekken over wat het betekent om een mentor te hebben of een mentor te zijn. Meer informatie over mentorschap: www.mentorschapog.nl

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen