Ruim 13 miljoen mensen mogen stemmen voor Provinciale Staten

Foto: ©Nieuws.nl

Bijna 13,3 miljoen mensen mogen stemmen bij de komende Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van zijn voorlopige cijfers. Onder de kiesgerechtigden zijn 800.000 jongeren die voor het eerst voor de Provinciale Staten stemmen.

Ouder geworden

In de afgelopen twintig jaar is de kiesgerechtigde bevolking ouder geworden. Dit jaar is bijna 27 procent 65 jaar of ouder, in 2003 ging dat om ruim 18 procent. In de gemeente Laren (Noord-Holland) is het aantal kiesgerechtigden van 65 jaar oud of ouder het grootst, namelijk 40,7 procent.

Jonger dan 35

Een kwart van de mensen die mogen stemmen is jonger dan 35. “Deze jonge stemmers wonen relatief vaak in steden, en dan vooral in studentensteden. Andere gemeenten met een jonge kiesgerechtigde bevolking zijn Urk (37,3 procent), Renswoude (29,7 procent) en Staphorst (29,5 procent). De provincies Groningen en Utrecht tellen naar verhouding de meeste jonge kiesgerechtigden”, aldus het CBS. Van de 18-plussers is 91,6 procent kiesgerechtigd voor de komende Provinciale Statenverkiezingen. In 2019 ging dat nog om 93,3 procent. Dat komt volgens het CBS omdat er in de afgelopen jaren meer mensen zijn bijgekomen die (nog) geen Nederlandse nationaliteit hebben.

Buitenland

Inwoners van Caribisch Nederland en Nederlanders die in het buitenland wonen stemmen ook, via zogenoemde kiescolleges. Op Bonaire zijn er volgens het CBS 14.600 kiesgerechtigden, op Sint Eustatius 1900 en op Saba 900. Het bericht Ruim 13 miljoen mensen mogen stemmen voor Provinciale Staten verscheen eerst op Sittard-Geleen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen