Start nieuwe Statenperiode met installatie 55 Statenleden

Foto: ©Gelderland.nl

In de Statenvergadering van 29 maart 2023 zijn de nieuwe Provinciale Staten geïnstalleerd. Daarmee is duidelijk welke 55 Statenleden de komende 4 jaar de inwoners van Gelderland vertegenwoordigen.

Statenperiode gestart met veel nieuwe gezichten

Van de Statenleden van de periode 2019-2023 die gisteren afscheid namen, keren er 19 terug. Dat betekent dat Provinciale Staten van Gelderland 36 nieuwe gezichten tellen. Voor het eerst in de Statenzaal of niet; alle 55 Statenleden legden in het bijzijn van de commissaris van de Koning, John Berends, de belofte of eed af. Daarmee beloven ze integer en naar eer en geweten te handelen.

“Buiten deze muren gebeurt het”

Na de installatie sprak de commissaris van de Koning de nieuwe Staten toe in een installatierede. Daarin sprak hij over verbinding: “We leven in de politiek bij het verschil. Die verschillen komen in deze zaal tot uiting, maar het gaat vooral om het overbruggen van die verschillen. Daar zit u hier voor.”

Zijn belangrijkste advies aan de nieuwe Statenleden is om de weg naar buiten te blijven vinden: “U gaat een periode met onderhandelingen en vergaderingen in, maar buiten de muren van het Huis der Provincie gebeurt het. Ga het gesprek aan over wat er in de verschillende regio’s speelt en neem dat mee naar de Statenzaal.” De commissaris verwees daarbij naar het adviesrapport ‘Elke regio telt!’ van drie adviesraden van de regering.

14 van de 55 zetels zijn voor nieuwkomer BBB. Ook Volt en JA21 treden nieuw toe. In totaal nemen 15 partijen zitting in Provinciale Staten. Zie de zetelverdeling op de afbeelding bovenaan.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen