Pgb kan steeds vaker niet meer uit voor de ontvanger

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) komen steeds vaker financieel niet uit, omdat de tarieven van zzp’ers in de zorg flink zijn toegenomen. Dat ziet Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een pgb. Het CDA en PvdA in Apeldoorn stelden hierover schriftelijke vragen aan het college.

Pgb vaak niet toereikend

Clariska van Hoek, fractievertegenwoordiger CDA Apeldoorn: “Onze fracties vragen zich af, of er in Apeldoorn ook meldingen bekend zijn van pgb-ontvangers van wie het budget niet meer toereikend is.” Per Saldo kreeg in de eerste maanden van dit jaar al ruim 250 meldingen binnen over te hoge kosten waardoor pgb’s niet dekkend zijn. Ongeveer 120.000 Nederlanders hebben een persoonsgebonden budget (pgb), een bedrag dat gebruikt wordt om zelf zorg of thuishulp in te kopen. Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen alleen kwalitatief goede zorg inkopen als de tarieven hiervoor toereikend zijn. Helaas is dat voor het pgb in de Wmo en de Jeugdwet in veel gemeenten niet het geval en zijn de verschillen tussen gemeenten groot.

Aandacht bij gemeenten

In de uitzending van EenVandaag van 18 maart jl. vraagt Aline Molenaar directeur van Per Saldo, de belangenvereniging voor pgb houders, daarom opnieuw aandacht voor toereikende tarieven en meer duidelijkheid over de opbouw van de tarieven. Er is sprake van onduidelijkheid. Alinda Fredriks, raadslid CDA Apeldoorn: “Daarom willen het CDA en de PvdA van het college weten of er zicht is op de situatie in onze gemeente. We willen weten of er sprake is van scheefgroei tussen wat er wordt vergoed en wat gemiddeld zorgaanbieders vragen voor zorg. Pgb-tarieven worden voor de Wmo en de Jeugdwet door gemeenten zelf bepaald, binnen de wettelijke kaders. Er is maar een aantal gemeenten dat bij het vaststellen van de tarieven rekening houdt met de gevolgen van loonstijgingen in CAO’s en inflatie. Bij de meeste gemeenten blijven de tarieven al jaren gelijk of worden zelfs verlaagd. Uit een oproep onder budgethouders blijkt dat ruim 40 gemeenten de tarieven verlaagden. Kortingen op het tarief van 20, 30, of zelfs 50 procent zijn geen uitzondering.

Gevolgen voor ontvanger

Dit heeft grote gevolgen voor de inkoop van zorg voor de budgethouder, omdat de huidige zorgverlener kan de zorg niet meer leveren, waardoor er afscheid moet worden genomen van een vertrouwde en betrouwbare zorgverlener. Ook moeten budgethouders naast de eigen bijdrage de meerkosten zelf bijbetalen. En in sommige gevallen is er geen zorgverlener te vinden die de zorg wil bieden voor het lage tarief. “Wij hebben als laatste aan het college gevraagd of het college al acties al in gang heeft moeten zetten. Of dat ze ons wellicht al kunnen meedelen wat ze gaan doen om benodigde zorg wel door te laten lopen,” zegt Chris Schouten, raadslid PvdA Apeldoorn.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen