Gemiddelde grafkosten in Gelderland gestegen naar € 3.213

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

In Apeldoorn zijn de grafkosten afhankelijk van de begraafplaats. Een 1-persoonsgraf kost op de gemeentelijke begraafplaats voor 20 jaar €3987. Voor een 2-persoonsgraf betaal je €5413. Ruim boven het Gelders gemiddelde. Ruim twee derde van de Nederlanders kiest tegenwoordig voor cremeren. Dit aandeel is de afgelopen decennia enorm toegenomen.

Waarom kiest merendeel voor cremeren?

De redenen zijn divers, maar er is weinig kennis bij Nederlanders over de financiële consequenties van de keuze voor (de locatie van) begraven of cremeren. Gemiddeld betalen we in Gelderland € 3.213 (2022: € 3.104) voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats. Voor een crematie met gebruik van de aula betalen we in de provincie gemiddeld   € 1.5322 (2022: € 1.364). Prijzen lopen per gemeente en per locatie flink uiteen. Voor heel Nederland komen die gemiddeldes uit op € 3.209 voor een graf en € 1.575 voor een crematie. Dit en meer blijkt uit de nieuwste cijfers van het jaarlijkse onderzoek van jubilerend Monuta naar graf- en crematiekosten onder 1.701 begraafplaatsen en 112 crematoria.

Transparantie

Monuta vindt het belangrijk om open over afscheid te zijn. En dus ook over de bijbehorende kosten. “Een dierbare verliezen is intens. Dat je dat afscheid toch vorm kunt geven op een persoonlijke en waardige manier, is ontzettend belangrijk voor het rouwproces. Niet voor niets is dat al 100 jaar wat ons drijft: voor íedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk maken. Veel mensen weten niet zo goed wat daar allemaal bij komt kijken en wat daar financieel gezien voor nodig is. Natuurlijk komen bij een uitvaart meer kosten samen dan enkel die voor een graf of crematie. Maar het maakt ook uit waar je wordt begraven of gecremeerd. Daarom maken we jaarlijks de nieuwe graf- en crematiekosten inzichtelijk. Zo kun je je al voorbereiden op jouw afscheid in de toekomst en zorgen dat nabestaanden niet voor financiële verrassingen komen te staan”, zegt Quinten Fraai, CEO van Monuta.

Steeds meer een mix

Ook dr. Martin Hoondert, Universitair Hoofddocent ‘Muziek, Religie & Ritueel’ aan de Universiteit van Tilburg, beaamt dat openheid rondom cremeren nog niet zo lang gebruikelijk is. “Maar weinig mensen weten dat cremeren pas sinds 1955 officieel is toegestaan in Nederland. Begin jaren ’60 koos 4% voor crematie. De meer open blik en vrije invulling van rituelen rondom crematies nam pas in de jaren ’80 een vlucht. In de huidige tijd is het interessant om te zien dat er een mix is ontstaan tussen cremeren en begraven. Want wat doe je met de as en de urn als je kiest voor cremeren? Je kunt de as uitstrooien op een strooiveld, de urn bijzetten in een columbarium of de urn begraven op een natuurbegraafplaats.”

Wirwar aan prijzen en lokale verschillen

De eerste stap is nog altijd kiezen voor begraven of cremeren. De prijzen daarvoor verschillen per locatie. Gemiddeld is men in Zuid-Holland bijvoorbeeld het duurst uit voor een graf (€ 4.503, 2022: € 4.266). De provincie staat op plaats acht in de lijst met zijn gemiddelde prijs voor een crematie. In Overijssel is cremeren juist duur (€ 1.828, 2022: € 1.624) in vergelijking met de rest van Nederland. Wel is het op drie na de goedkoopste provincie voor een graf. Al jaren is de gemeentelijke begraafplaats aan de Bookholtlaan in het Twentse Losser de goedkoopste van ons land. Daar kost een graf met een looptijd van 20 jaar € 827 (2022: € 776).

De duurste begraafplaats is de gemeentelijke begraafplaats Esserveld in Groningen. Nadat vorig jaar de prijzen waren verlaagd, betaal je nu weer meer: € 8.205 voor een graf met een looptijd van 30 jaar op deze monumentale begraafplaats (2022: € 7.900). Opvallend in de top 10 van duurste begraafplaatsen zijn drie locaties in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Nadat de prijs vorig jaar ook al steeg, verovert de gemeentelijke begraafplaats Vredehof in Bodegraven nu de tweede plaats met een prijs van € 8.110 (2022: € 7.652). Gemiddeld betalen we in Nederland € 3.519 euro voor een gemeentelijk particulier graf2 (2022: € 3.397). De gemiddelde grafkosten van alle begraafplaatsen uit het onderzoek bedragen € 3.209 (2022: € 3.111). In de grafkostenmeter van Monuta zijn lokale prijzen gemakkelijk te vinden.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen