Wolf meteen op agenda van nieuwe Staten Gelderland

Foto: ©ANN

De toekomst van de wolf staat woensdag meteen op de agenda van de eerste gewone vergadering van Provinciale Staten in Gelderland.

Wolf mag bestreden worden

BoerBurgerBeweging (BBB), gekend tegenstander van de wolf in Nederland, heeft er vorige week een spoeddebat over aangevraagd. BBB wil dat Gelderland schieten op wolven gaat toestaan. Volgens de partij kan dat ondanks de strikte Europese beschermingsregels voor het roofdier. BBB wil afschot van wolven die te dicht in de buurt van mensen komen, die in de buurt van vee zitten of die landbouwhuisdieren hebben aangevallen. Jachtaktehouders zouden een ontheffing moeten krijgen om op dergelijke wolven te schieten. De provinciale faunabeheerders moeten een plan maken hoe ze in de toekomst duurzaam met wolven willen omgaan, aldus de partij.

Regels bieden

Volgens de Gelderse fractie van BBB zouden andere Europese landen al gebruik maken van ruimte die de regels bieden om wolven aan te pakken. De fractie stelt dat aan de wolf “ten onrechte een meerwaarde wordt toegekend voor wat betreft de biodiversiteit”. Daarvoor zou geen wetenschappelijk bewijs zijn. In Gelderland zitten de meeste wolven van Nederland. Volgens wolvendeskundigen vallen wolven op de Veluwe nauwelijks vee aan, omdat er ruim voldoende wild rondloopt. BBB bezet 14 van de 55 Statenzetels in Gelderland. Gelderland heeft nog geen nieuw college van Gedeputeerde Staten.Wolf

De wolf weer in Nederland

De wolf is een inheemse diersoort die na bijna anderhalve eeuw afwezigheid terugkeert in Nederland. Sinds de eerste waarneming in 2015 zijn er regelmatig wolven gespot in verschillende delen van het land. Het is bekend dat de wolvenpopulatie zich uitbreidt, en er zijn inmiddels enkele gevestigde roedels vastgesteld. De terugkeer van de wolf heeft geleid tot gemengde reacties. Voorstanders zien het als een positieve ontwikkeling voor de biodiversiteit en het natuurlijk evenwicht. Ze benadrukken dat de wolf een belangrijke rol speelt in het ecosysteem. Tegenstanders maken zich zorgen over mogelijke conflicten met landbouwhuisdieren en de veiligheid van mensen. Om mogelijke conflicten te beheersen en de co-existentie tussen mensen en wolven te bevorderen, heeft de overheid maatregelen genomen. Er zijn preventieve maatregelen voor veehouders, zoals de plaatsing van wolfwerende omheiningen en subsidieprogramma’s voor beschermende maatregelen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een wolvenplan waarin de omgang met wolven in Nederland wordt vastgelegd. De terugkeer van de wolf is een belangrijk onderwerp van discussie en roept vragen op over hoe we het beste kunnen omgaan met de aanwezigheid van dit iconische dier in ons land.

 

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen