Vliegend hert monitoren vanuit je luie tuinstoel

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

IVN Apeldoorn en KNNV Apeldoorn besteden steeds meer tijd aan het onder de aandacht brengen van het Vliegend hert. In cursussen komt de leefwijze van het Vliegend hert ter sprake en er worden lezingen over deze beschermde soort georganiseerd.

Vliegend hert monitoren

Vanwaar de interesse voor deze kever? Het vliegend hert wordt de laatste jaren vaker in de bebouwde kom van Apeldoorn gezien. De meeste inwoners herkennen het vliegend hert, zeker het mannetje met zijn indrukwekkende gewei.  Over de leefwijze van de kever is minder bekend. De larven leven minstens 4 jaar in de grond, bij de wortels van een oude eik.
In Apeldoorn staan genoeg oude eiken, die vroeger langs lanen stonden of voormalige spoorbanen.

Knokken om een vrouw

Ook in tuinen komen eiken voor, die bij het vliegend hert vrouwtje in de smaak vallen om de eitjes bij af te zetten. Voordat zij dit kan doen, moet er eerst een paring plaatsvinden. De mannetjes gaan op zoek naar de vrouwtjes, zij bevindt zich op of in de buurt van een eik.
Wanneer een mannetje vliegend hert een ander mannetje tegenkomt, vindt er een gevecht plaats. De geweien worden in elkaar gestoken, een worstelpartij begint. De sterkste gooit de ander uit de boom. De winnaar mag paren met het vrouwtje. Dit moet gebeuren binnen een tijdsbestek van 8 weken. Dan zit het leven van het mannetje erop. Het vrouwtje leeft iets langer om de eitjes af te zetten bij de wortels van een eik. Deze eik zou best wel eens in uw tuin kunnen staan.

Verborgen leefwijze

Er zijn nog steeds vragen over de, voor ons verborgen, leefwijze van het vliegend hert. Door het monitoren van deze mooie kevers worden gegevens verzameld. U kunt hier een bijdrage aan leveren, wanneer het vliegend hert in uw tuin voorkomt. Via een puntmonitoring, waarbij op de warmste avond van de week, een halfuur naar de vliegende herten wordt gekeken. Vanuit uw luie tuinstoel, met een lekker drankje erbij.  Dit hoeft maar 6 tot 8 weken. Dan zit de vliegtijd van deze bijzondere kever er weer op, en moeten we wachten tot volgend jaar mei, om de nieuwe generatie te kunnen zien. Het eerste vliegend hert is eind mei al gezien rond Apeldoorn!

Meer info

Meer informatie over het vliegend hert en de monitoring is te vinden op
https://www.eis-nederland.nl/vliegendhert  Mocht u interesse hebben om deel te nemen dan kunt u mailen met: John Smit, EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis in Leiden. Mail: [email protected]

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen