Dit verandert er allemaal vanaf zaterdag 1 juli

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

We hebben al eerder diverse veranderingen aangekondigd die op zaterdag 1 juli ingaan, maar dit zijn ze allemaal op een rij. De helft van het jaar bereiken wil meestal zeggen dat veel zaken duurder worden – en dat is ook nu weer het geval. Al zijn de gevolgen voor de portemonnee nog niet altijd duidelijk.

Plastic bij de snackbar kost je geld

Dat consumenten moeten gaan betalen voor wegwerpverpakkingen die (deels) van plastic zijn gemaakt gaat van verkopers (ook) de nodige inventiviteit vergen. Accepteert de snackbar straks dat u met uw eigen Tupperware voor de toonbank staat? Bedrijven zijn vanaf komende maand verplicht om geld te vragen voor alle wegwerpverpakkingen van plastic en dat geld verdwijnt in hun eigen zak, maar de hoop is wel dat ze dat gaan gebruiken om duurzame en herbruikbare alternatieven aan te bieden.

Benzineprijs weer omhoog

Een ander prijsstijger is de benzine. De helft van de accijnskorting die het kabinet vorig jaar doorvoerde wordt teruggedraaid. Dat betekent dat we bij het volgooien van de auto weer wat meer gaan betalen. Het plan is om de rest van die korting volgend jaar terug te draaien, maar dat is nog niet zeker. Een liter benzine kan met veertien cent stijgen vanaf zaterdag, voor diesel is dat tien cent per liter. De sector voorziet de dagen voordat de wettelijke prijs omhoog schiet grote drukte bij de pomp.

Wettelijke rente

Ook de wettelijke rente gaat omgoog: dat is de rente die de overheid of een winkel kan eisen als iemand een betalingsachterstand heeft. Deze rente stijgt van vier naar zes procent. Dit betekent bijvoorbeeld dat u meer rente moet betalen als u te laat bent met het indienen van de inkomstenbelasting. Ook geld lenen kan duurder worden. De maximale rente hiervoor gaat omhoog van twaalf naar veertien procent.

Huur, internet en tv

Huurders van een sociale huurwoning gaan niet allemaal meer betalen: het kan zijn dat het maandbedrag juist verlaagd wordt. De huur mag per 1 juli omhoog met 3,1 procent, maar de koepel voor woningcorporaties Aedes berekende dat het gemidddeld blijft steken bij 2,4 procent. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag. Ook het internet, televisie en bellen gaan meer kosten vanaf zaterdag. KPN en Ziggo verhogen dan hun tarieven. KPN gaat met ruim zes procent omhoog en bij Ziggo betalen klanten zelfs 8,5 procent meer. Hebt u een andere provider, kijk dan even op de betreffende website.

Kinderbijslag

Slecht nieuws voor alle ouders is dat de kinderbijslag ongeveer drie procent naar beneden gaat. Dat betekent een verlaging in het kwartaalbedrag met ruim acht euro voor kinderen tot en met vijf jaar. Voor kinderen van zes tot elf jaar gaat er ruim negen euro af en gezonnen gaan er elf euro op achteruit voor kinderen vanaf vanaf jaar. Wel een kleine disclaimer. Deze verandering gaat over het derde kwartaal en wordt uitbetaald op 1 oktober. Op 3 juli krijgt u dus nog het huidige bedrag op de rekening.

Uitkeringen en minimumloon

Toch is niet alles kommer en kwel. Het wettelijk minimumloon gaat vanaf zaterdag met ruim drie procent omhoog. Iemand die werkt voor het minimumloon krijgt vanaf 1 juli ongeveer 36 euro meer op de bankrekening. Diverse uitkeringen gaat ook omhoog. Denk bijvoorbeeld aan de AOW en de WW. We deelden al eerder een overzicht. Werkgevers zijn er overigens minder blij mee dan de ontvangende kant.

Gokreclames

Eerder dit jaar werd er al een verbod uitgerold op gokreclames met bekende mensen. Nu worden de teugels voor deze reclames nog iets verder aangetrokken. Vanaf 1 juli is er namelijk een verbod op reclames voor online gokken, om kwetsbare groepen te beschermen. Er mag vanaf zaterdag niet meer geadverteerd worden op tv, radio en billboards. Wel is het mogelijk om te adverteren op het internet en digitale tv, maar alleen onder strenge voorwaarden. Let op, dit gaat dus over online kansspelen, niet over fysieke casino’s.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen