Vlinderstichting benieuwd naar telling na mager voorjaar

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De jaarlijkse tuinvlindertelling, georganiseerd door de Vlinderstichting, begint vandaag. Tot en met zondag hebben mensen de tijd om alle vlinders te noteren die ze in een kwartier zien in hun tuin.

Vlindertelling

Het is volgens de Vlinderstichting belangrijk om gegevens over vlinders bij te houden, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Volgens de stichting gaat het niet goed met de vlinders in Nederland, terwijl ze wel van groot belang zijn voor de natuur. Vlinders bestuiven bijvoorbeeld bloemen, en rupsen dienen vaak als voedsel voor andere dieren. Gevaren voor vlinders zijn onder andere het te vaak maaien van velden, waardoor eitjes en rupsen worden gedood.

Slechtste

Eerder meldde de Vlinderstichting dat dit voorjaar een van de slechtste vlinderjaren is sinds het begin van de metingen in 1990. Soorten als het klein geaderd witje, de kleine vos en de kleine vuurvlinder kwamen deze lente opvallend weinig voor. De stichting vermoedt dat dit veroorzaakt werd door de zeer droge zomer en nazomer van 2022, waardoor rupsen lagere overlevingskansen hadden.

Dagpauwoog

Vorig jaar werden in drie dagen ruim 73.000 vlinders waargenomen. De dagpauwoog werd toen het meest gespot. Het bericht Vlinderstichting benieuwd naar telling na mager voorjaar verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen