Consumenten vanaf 2024 beter beschermd tegen onveilige producten

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Alle producten die in Nederland worden verkocht moeten vanaf eind 2024 een in de EU gevestigde fabrikant of aansprakelijk persoon van de verkoper hebben.

Nieuwe regels

Dit staat in nieuwe EU-regels over productveiligheid en komt in Nederland in de Warenwet te staan, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De nieuwe regels moeten consumenten beter beschermen tegen onveilige of illegale spullen, zoals producten die brandgevaarlijk zijn of schadelijk voor de gezondheid. Momenteel voldoen niet alle online in Nederland verkochte producten aan dezelfde eisen, omdat buiten EU-landen niet overal dezelfde regels voor productveiligheid gelden. “We moeten ondeugdelijke producten uit niet-EU landen via zogenoemde directe import weren”, aldus minister Adriaanse in een verklaring.

Makkelijker gelijk halen

Daarnaast zouden consumenten met de nieuwe regels makkelijker hun recht kunnen halen bij de verkoper, wanneer er een probleem is met het gekochte product. Nu zou het soms lastig zijn om contact te leggen met verkopers uit landen van buiten de EU. De nieuwe regels gaan gelden voor producten die te koop zijn in fysieke winkels en op onlineplatforms. In Nederland zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht houden op de regels die gelden vanaf 14 december 2024.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen