Kinderbijslag omlaag door dalende energieprijzen

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Vorige week ontvingen ouders nog een hogere bijdrage kinderbijslag. De kinderbijslag gaat de komende kwartalen met 3 procent omlaag als gevolg van de dalende energieprijzen.

Kinderbijslag

Kinderbijslag is een bijdrage van de Nederlandse overheid om ouders te ondersteunen bij de kosten van het opvoeden van kinderen. Het bedrag beweegt mee met de consumentenprijsindex. Vorig jaar, toen de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne sterk opliepen met een recordinflatie als gevolg, steeg de kinderbijslag juist met ruim 16 procent. “Ik realiseer me heel goed dat dit een tegenvaller zal zijn voor ouders die het moeilijk hebben”, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Zij benadrukt dat het kabinet in augustus gaat kijken naar “het gehele koopkrachtplaatje” voor volgend jaar. “Daarbij zal er nadrukkelijk aandacht zijn voor kinderarmoede, gezinnen en de bestaanszekerheid van Nederlandse huishoudens.”

En nu?

Het kwartaalbedrag voor kinderen tot 6 jaar gaat met 8,06 euro omlaag naar 261,70 euro, dat voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar met 9,97 euro naar 317,77 euro en dat voor kinderen van 12 tot 18 jaar met 11,52 euro naar 373,85 euro. De verlagingen gelden vanaf 1 juli. Begin volgend jaar wordt de kinderbijslag opnieuw aangepast aan het gemiddelde prijsniveau.

Wie heeft recht op kinderbijslag?

In Nederland hebben ouders recht op kinderbijslag voor hun kinderen tot 18 jaar, mits ze in Nederland wonen of werken en in Nederland sociaal verzekerd zijn. Er zijn echter enkele uitzonderingen en specifieke voorwaarden, dus het is altijd raadzaam om contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor de meest recente informatie.

Hoe wordt kinderbijslag aangevraagd?

De kinderbijslag wordt beheerd door de SVB. Zodra je een kind hebt gekregen en je voldoet aan de voorwaarden, kun je kinderbijslag aanvragen bij de SVB. Meestal ontvang je automatisch een aanvraagformulier na de geboorte van je kind.

 

Hoogte van de kinderbijslag: De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van het kind. De bedragen worden jaarlijks aangepast. Tot september 2021 was de kinderbijslag als volgt:

  • Voor kinderen van 0 tot 6 jaar: ongeveer €223,58 per kwartaal per kind.
  • Voor kinderen van 6 tot 12 jaar: ongeveer €268,59 per kwartaal per kind.
  • Voor kinderen van 12 tot 18 jaar: ongeveer €315,71 per kwartaal per kind.

 

Uitbetaling: De kinderbijslag wordt per kwartaal uitbetaald aan de rechthebbende ouder of verzorger. De SVB zorgt voor de uitbetaling. Houd er rekening mee dat er andere toeslagen en regelingen kunnen zijn die van invloed zijn op de financiële ondersteuning voor gezinnen met kinderen. Het is altijd verstandig om de meest recente informatie te raadplegen op de website van de Sociale Verzekeringsbank of contact met hen op te nemen voor specifieke vragen over kinderbijslag in Nederland.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen