Tekort aan vrijwilligers groeit, zegt Vrijwilligersplatform

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Terwijl het aantal stichtingen en particulieren die op zoek zijn naar vrijwilligers flink groeit, daalt de instroom van mensen die zich belangeloos willen inzetten zo ongeveer even hard. Dat zegt Vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. De instantie is ongerust. Veel Nederlanders gaan dit nu voelen, vreest het platform.

Hulpvragen

In april bijvoorbeeld kwamen er ruim 2700 hulpvragen bij het platform binnen, 19 procent meer dan normaal. “In die maand was er bijzonder veel vraag naar hulp bij de administratie, vluchtelingenondersteuning en praktische hulp in huis en tuin. In veel gemeenten werd er een aantal maanden een tekort gevoeld aan nieuwe vrijwilligers”, zegt de organisatie, die spreekt van een “zorgwekkende situatie”. Ze denkt dat een en ander te maken heeft met de stijgende prijzen, waardoor meer mensen vrijwilligers gaan zoeken voor klussen waarvoor ze anders zouden betalen, bijvoorbeeld het geven van bijles aan hun kind. Ook zijn er meer mensen met schulden, die ‘maatjes’ nodig hebben om daaruit te komen.

Vluchtelingencrisis

Ook de vluchtelingencrisis levert heel veel vragen om hulp op. Intussen is het aantal mensen die zich aanbieden circa 20 procent lager dan vorig jaar. In aanloop naar de zomer is er altijd wel een terugval te zien, maar het is nu erger dan anders. Alleen voor eenmalige klusjes stijgt het aantal vrijwilligers, maar in zich vastleggen hebben minder mensen trek. De afname kan ook met de hogere prijzen te maken hebben, waardoor mensen misschien meer werken. Ook vergrijzing eist mogelijk haar tol: wie al voor hulpbehoevende senioren zorgt, heeft ook weer minder tijd om ergens nog eens iets anders te gaan doen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen