Goedemorgen, het is vandaag de dag van de Franse frietjes

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Door Sam Fish – Patat of friet? Het is een oude en oneindige discussie. Boven de rivieren is het vaak patat en eronder is het friet. Maar tegelijkertijd is het een patatkraam en zijn het Franse frietjes.

Franse frietjes

Wat je ook zegt, vandaag draait het allemaal om dat allerlaatste: de Franse frietjes. Patat komt er natuurlijk in alle soorten en maten. Zo hebben je verschillende aardappelen en heb je dikke patat, schijfjes, blokjes en natuurlijk de Franse frietjes. Deze patatjes zijn dunner dan een Nederlandse patatsoort. Maar wel ook erg lekker! Franse friet is wat je bijvoorbeeld krijgt bij de McDonald’s of Burger King.

Franse frietjes zijn dunne, langwerpige stukjes aardappel die worden gefrituurd tot ze knapperig en goudbruin zijn. Ze worden vaak geserveerd als een populaire bijgerecht in veel landen over de hele wereld, waaronder België, Nederland en Frankrijk. In het Engels staan ze bekend als “French fries” of gewoon “fries”. Hoewel ze de naam “Franse frietjes” hebben, is de oorsprong van dit gerecht eigenlijk niet Frans, maar Belgisch. De term “Frans” verwijst in dit geval naar de snijmethode van de aardappelen in dunne reepjes, bekend als “frituren” in het Frans.

Weleens loaded fries gehad?

Loaded fries zijn een variatie op de traditionele frietjes waarbij de frietjes bedekt of ‘geladen’ worden met verschillende toppings en sauzen. Het idee achter loaded fries is om een smaakvolle en bevredigende maaltijd te creëren door de frietjes te transformeren tot een volwaardig gerecht.

De toppings die gebruikt worden bij loaded fries kunnen sterk variëren, afhankelijk van de voorkeuren en culinaire tradities. Enkele veelvoorkomende toppings zijn:

  • Kaas: Vaak wordt er gesmolten kaas, zoals cheddar, mozzarella of nacho-kaas, over de frietjes gegoten.
  • Vlees: Populaire keuzes zijn onder andere stukjes gebakken spek, gehakt, pulled pork, kip of zelfs stukjes steak.
  • Groenten: Soms worden er groenten toegevoegd, zoals uien, paprika, jalapeño pepers, tomaten of maïs.
  • Saus: Verschillende sauzen worden vaak gebruikt om de loaded fries af te maken, zoals mayonaise, barbecuesaus, ranch dressing, zure room, guacamole of salsa.

Loaded fries zijn een smakelijke en bevredigende optie als snack, voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht. Ze zijn populair in eetgelegenheden, zoals cafés, foodtrucks en sportbars, waar ze vaak worden geserveerd als een deel van het pubfood-assortiment.

Wat is jouw favoriet?

Wat is jouw favoriete patat of friet? Met schil of zonder? Zoete aardappel of een normale? En wil je dan dikke stukken of dunne frietjes?frietjes

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen