Ga goed voorbereid op vakantie naar Zuid-Europa

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Het Rode Kruis roept iedereen die naar Zuid-Europa op vakantie gaat op om zich goed voor te bereiden. De hulporganisatie doet die oproep vanwege de vele bosbranden in meerdere landen rond de Middellandse Zee. “Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met bosbranden. In Spanje, Griekenland en Zwitserland zijn al duizenden mensen geëvacueerd. De extreme hitte en langere periodes van droogte zorgen ervoor dat het einde nog niet in zicht is”, aldus het Rode Kruis.

Reisadviezen

De hulporganisatie deelt tips uit om goed voorbereid op vakantie te gaan. “Volg het nieuws, verken de vluchtroute vanuit je hotel of vakantiehuis en check ook een alternatieve route als het nodig is. Zet een tas klaar voor als je moet evacueren, met daarin je paspoort, verzekeringspas en waardevolle spullen.” Daarnaast adviseert het Rode Kruis Nederlanders om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen en lokale noodnummers van de brandweer, ambulance en politie voor vertrek op te slaan. “Het is ook goed als je weet welke alarmsystemen er op je vakantiebestemming worden gebruikt. In Nederland is dat bijvoorbeeld NLalert.”

Reisadvies voor drie Griekse eilanden aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de drie Griekse eilanden Rhodos, Corfu en Evia aangescherpt van groen naar geel. Dit heeft te maken met de hevige bosbranden in de verschillende gebieden, is te lezen op de website van het ministerie.

Reizigers die een van de drie eilanden willen bezoeken, krijgen het advies vooraf contact op te nemen met hun reisorganisatie. Op Rhodos geldt de noodtoestand wegens de bosbranden in het zuidoosten van het eiland. Inwoners en toeristen in dit gebied worden door lokale autoriteiten opgeroepen af te reizen naar veiliger gebied. Duizenden mensen, onder wie tientallen Nederlanders, zijn geëvacueerd.

Reizen

Reisorganisaties zoals Sunweb, Prijsvrij, Corendon en TUI schrapten eerder de vakanties naar het zuiden van Rhodos. Deze worden later weer hervat. In het noorden van Rhodos zitten nog wel vakantiegangers. Eerder meldde het ministerie ook al een noodnummer van de Griekse Crisis Management Unit, dat gebeld kan worden op twee nummers: +30 210 3681259 en +30 210 3681350. “Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en houd u zich aan de veiligheidsinstructies. Houd de lokale media goed in de gaten”, aldus Buitenlandse Zaken.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen